Hirdetés

MWC 2017: Norton Core, router a vírusirtósoktól

Core a neve a Norton név alatt megjelenő, a Symantec által fejlesztett routernek, amely az Egyesült Államokban már előrendelhető, és amelynek szállítását a cég nyáron szeretné elkezdeni. A futurisztikus kinézetű Norton Core tervezésekor a cégnek az volt a célja, hogy a maximális biztonságot nyújtson azoknak a vásárlóknak, akik egyébként nem profik a routerek beállításában és a hálózati biztonság kérdésében, de bőven rendelkeznek internetre csatlakoztatott eszközökkel.

A cél érdekében a Symantec egy szinte teljesen zártnak nevezhető rendszert alkotott, a routernek nincs a szó klasszikus értelmében vett webes kezelőfelülete, a beállításokat a hozzá tartozó mobil alkalmazáson keresztül végezhetjük el. A készülék zárt bootloadert használ, minden létező folyamat, firmware és csomag digitálisan aláírt, és csak ezek futtatására hajlandó a Qualcomm chipet, és vele a TrustZone szolgáltatást is igénybe vevő eszköz. Kérdésünkre, hogy a TrustZone-nal kapcsolatban tavaly előkerül biztonsági hibát orvosolták-e, a cég szakértője elmondta, hogy együttműködtek a Qualcommal abban, hogy ez ne okozhasson sérülékenységet a Core esetében.

Norton Core router Norton Core router
Norton Core router [+]

Ami a routert illeti, ez egy kétsávos, IEEE 802.11ac Wave 2 szabványú eszköz,4x4-es MU-MIMO-val, két USB 3.0 porttal és 4 darab Gigabit Ethernet csatlakozóval, amelyek közül egy a WAN port. A készülékbe teljes mértékben integrálták a Symantec/Norton védelmi technológiáit, ide értve a felhőalapú reputációt és víruselemzést. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Core tűzfala a modern vírusirtókhoz hasonlóan a gyártó felhőben található, folyamatosan frissülő adatbázisa alapján elemzi a ki- és bemenő forgalmat, és a gyanúsnak ítéltet le is tiltja.

Vezérlés csak telefonról, végpontok között titkosított kapcsolattal
Vezérlés csak telefonról, végpontok között titkosított kapcsolattal [+]

Ez már önmagában is érdekes, de a Core igazi, az IoT biztonsági problémáira is többé-kevésbé megoldást nyújtó funkciója az, hogy a hálózatra csatlakozó eszközöket is vizsgálja, és ha úgy érzi, hogy biztonsági problémát jelentenek, akkor blokkolja őket, vagy legalábbis úgy korlátozza a hálózati forgalmukat, hogy ezek ne jelentkezhessenek.

Csak egy példa: több IP kamera is van a piacon, amelyek alapbeállítással a hálózatra csatlakoztatva azonnal használatba vehetőek távolról is, a lusta vagy tudatlan felhasználók így egy méretes biztonsági rést kínálnak a hackereknek arra, hogy bárhonnan belessenek lakásukba. A Core azonban a Symantec adatbázisának köszönhetően, ha ilyen eszközzel találkozik, akkor blokkolja a távoli hozzáférést addig, amíg nem változtatunk az alapértelmezett belépési adatokon. Ez a blokkolás a jövőben igen sokféle módon paraméterezhető lesz, így geolokáció, kapcsolati típus, eszköz, stb. szerint is.

A biztonsági funkciókon túl a Core a Norton termékeknél megszokott szülői felügyeletet is kínál (sajnos a meglévő Norton fiókban beállított felügyeleti szabályok egyelőre nem vihetők át automatikusan) eszközre és személyre lebontva.


[+]

Ami az árakat illeti, az előrendelési akcióban ez 200 dollár, a végleges ár azonban 280 dollár lesz, ebben pedig benne van egy 20 végpontra érvényes, egy évig érvényes Symantec Endpoint Security licenc is. Az egy év lejárta után évi 10 dollár az előfizetés meghosszabbítása (ebben a router-felhő kapcsolat is benne van, szóval nem ússzuk meg azzal, ha lemondunk a SES-ről). Fontos, hogy ezek az árak az Egyesült Államokra vonatkoznak, az EU-s tervek egyelőre képlékenyek, mind az ár, mind a benne foglalt előfizetések számát illetően.

Előzmények

Hirdetés