Múzeumba kerül a The Pirate Bay első szervere

Internetes berkekben a The Pirate Bay (TPB) nem szorul különösebb bemutatásra, ez a világ legnépszerűbb és leghíresebb (leghírhedtebb?) peer-to-peer fájlcserélő oldala, amely a BitTorrent protokollt használja. A világ különböző pontjain alaposan megoszlanak a vélemények a torrentezéssel kapcsolatban, már amennyiben jogvédett anyagok csereberéjéről van szó, de az tagadhatatlan, hogy a „kalóz öböl” és a számos többi hasonló oldal alapjaiban változtatta és változtatja meg a multimédiás és egyéb szórakozással kapcsolatos tartalmak fogyasztási szokásait.

A zene- és filmipar tiltakozása és fellépése érthető, a Pirate Bay például 14 országban az internetszolgáltatók által tiltott oldal, de hiába minden erőfeszítés, a torrentezés kiirtása az internetről lényegében lehetetlen. Tehát lehet vitatkozni Pirate Bay létezéséről, de hatása letagadhatatlan, ezért a Linköpingben (Svédország) található Computer Museum úgy döntött, hogy idén szeptemberben, a Pirate Bay indulásának 10. évfordulóján az első szerver kiállításával állítanak emléket ennek az internetes mérföldkőnek. Az asztali számítógép egy üveg oldallapot kap, így nemcsak a korsodó hardverkomponensek válnak láthatóvá, de a lapon a TPB rövid története is olvasható.


[+]

Gottfrid Svartholm Warg az ominózus szervert 2003-ban Stockholmban keltette életre a szülői házban, ezzel biztosítva helyét a történelemben. 2009-ben az addig az üzemeltetéseben résztvevő Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm és Carl Lundström négyesre elsőfokon 1 év letöltendő börtönbüntetést és 30 millió svéd koronás (4,2 millió dollár) bírságot szabtak ki. Ez ellen természetesen fellebbeztek, ennek következtében 2010-ben másodfokon ugyan csökkentették a börtönbüntetést, de a bírságot 46 millió svéd koronára növelték. A 27 éves szökevény Gottfrid Svartholm Warg-ot végül 2012-ben Kambodzsában kapta el a rendőrség, valamint a bíróságnak egy rövid időre magát a TPB-t is sikerült leállítania, de az oldal hamarosan újraindult és a harc napjainkban is folytatódik. Sőt, a TPB válaszul letölthetővé tette teljes adatbázisát, ezzel lehetővé tette, hogy lényegében bárki klónozhassa a szervert, kvázi örök életet biztosítva a The Pirate Bay számára.

Azóta történt

Hirdetés