Hirdetés

A Mushkin is bemutatta 3D NAND SSD-it

3D NAND, vagy más néven V-NAND flash chipekkel szerelt SSD-k már jó ideje futnak a piacon, mégsem mondható, hogy széles körben elterjedtek volna, "magyarul" a gyártók nem ontják magukból az ezzel szerelt tárolókat. A helyzet ugyanis az, hogy a másodvonalbeli cégek kénytelenek külső forrásból NAND chipet (és vezérlőt) vásárolni, és a korlátozott 3D NAND elérhetőség miatt nem igazán rukkoltak elő még ilyen egységekkel, az ADATA-t leszámítva. Előreláthatólag az idei évben várható némi áttörés, legalábbis a gyártók többsége a CES-en azt állította, hogy az idén már lesz ilyen chippel szerelt SSD-jük.

Ebben lehet némi igazság, hiszen a Mushkin már elő is állt első 3D NAND SSD-ivel, a 2,5"-es formátumú, 6 Gbps-os SATA csatolófelületű Reactor Armor 3D-vel, illetve a Triactor 3D-vel. Előbbi cellánként kettő bit eltárolására alkalmas 3D MLC, utóbbi pedig 3 bites 3D TLC lapkákat kapott, de azt nem közölték hivatalosan, hogy melyik gyártótól sikerült ezeket beszerezniük, ám tudni lehet, hogy a Micron van a háttérben. A vezérlő nem meglepő módon mindkét modell esetében a Silicon Motion SM2258, hiszen ezen a téren nem nagy egyelőre a kínálat a gyártók számára. Az említett vezérlő támogatja a a pszeudo SLC gyorsítótárazást és a DRAM-alapú puffert is, bár azt egyelőre nem adták tudtunkra, hogy az egyes tárolókban mekkora kapacitású memóriachip kapott helyett.

A Reactor Armor 3D-ből a legkisebb 240, a legnagyobb 1920 GB-os lesz, míg a Triactor 3D esetében a tárkapacitás alja 256 GB, teteje pedig 2 TB. Teljesítményük papíron nagyjából megegyezik: a lineáris olvasási tempó legfeljebb 560 MB/s, míg az írás 525-520 MB/s. A véletlenszerű olvasási és írási műveletek esetében 90 000/85 000 IOPS értéket adtak meg. Sajnos az árakról egyelőre semmi információ nem áll rendelkezésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés