Hirdetés

Információk a Temash és a Kabini leváltóiról

Az AMD még a május folyamán mutatta be a Kabini és a Temash SoC APU-kat, melyek képességeit egy cikkben részletesen elemeztük. A vállalat azonban nem pihen, és augusztusban már megmutatják a partnerek számára az előbbi termékeket leváltó Mullins és Beema SoC APU-k képességeit. A cég egyik gyártópartnerétől megtudtuk, hogy a két fejlesztés lényegében ugyanarra a lapkára épül, de a Beema lesz a nagyobb fogyasztású és teljesítményű variáns, míg a Mullins a tabletekbe készül, így extra funkciókat kínál, amelyekre az ultramobil eszközök esetében szükség lehet.

Az új lapka nagyjából megegyezik az aktuális rendszerchippel, így marad a négy darab Jaguar mag, mely csak apróbb módosításokon esik át, illetve az IGP is egy GCN architektúra épülő megoldás lesz, de már a legújabb verziójú rendszert alkalmazva. A lényeges változás az integráció szintjében lesz tetten érhető. A Mullins és a Beema SoC APU-k ugyanis az év végén érkező Kaveri APU képességeit másolják, így teljesen támogatják a HSA-t, a hUMA-t, illetve kapnak HSA-MMU (IOMMU v2) egységet. Ennek hála a legkisebb fogyasztású APU-k is megkapják azokat a funkciókat, amelyeket az új generációs konzolok támogatnak. Szintén újítás a PSP, ami a Platform Security Processor rövidítése. Ez lényegében egy ARM Cortex-A5-os segédmag, ami a korábban licencelt ARM TrustZone technológiát működteti.

A Mullins új szolgáltatása még a Connected Standby, amivel az adott mobil masina hetekig is üzemképes marad. Itt nyilván nincs szó aktív használatról, mivel a technológia az operációs rendszerek alvó módjához kötődik, így a PC teljesen használaton kívül van, de a rendszer folyamatosan beszerzi a frissítéseket, letölti az e-maileket, illetve a csevegő programokon keresztül küldött üzeneteket is fogadja. Ez leváltja a Temash SoC APU Smart Sleep funkcióját, így a felhasználó nagyjából egy-két másodperccel gyorsabban veheti használatba a felébresztett terméket.

A HSA-nak egyébként rögtön hasznát lehet majd venni, az AMD ugyanis megtartja az Elite szoftvercsomagot, így korábban részletezett extrák elérhetők maradnak, csak éppen a hatékonyság javul. Új elem lesz azonban az Apical technológiája. Ez a jelen állás szerint csak opcionálisan lesz licencelhető, de valószínű, hogy a gyártók élnek majd a lehetőséggel, hiszen a mai ultramobil eszközök legnagyobb gondját oldja meg a rendszer. Alapvetően egy szoftverről van szó, mely a HSA infrastruktúrán fut, és egy szenzor segítségével érzékelt környezeti fény kiértékelésével mindig a megfelelő fényviszonyokhoz igazítja a megjelenítendő képet. Az eljárás bármilyen kijelzővel működik, és még komoly fényerő használatára sincs szükség a megfelelő eredmény eléréséhez. Az energiahatékony működés érdekében a számítások zöme az integrált grafikus vezérlőn fut, és nagyon kevés terhelést jelent a hardver számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés