MSI blog: notebookválasztó karácsonyra

Noteszgépet szeretnénk a fa alá? Az MSI-nek (szinte) minden árkategóriában van egy jó ajánlata.

Ha azon gondolkodunk, hogy – akár családi ajándékként – egy jó minőségű notebookot teszünk a fa alá, könnyen előfordulhat, hogy a boltokban elérhető széles választéktól elbizonytalanodunk. A helyes döntés meghozatalához érdemes ezért lépésről lépésre haladni, így leszűkíteni a szóba jöhet modellek számát. Bár egy ideális világban nem ezzel kezdenénk, jelenleg azért az első kérdés általában az, hogy mennyi pénzt tudunk erre az ajándékra szánni? Ha nem riasztanak vissza a milliós árak, akkor viszonylag könnyű a dolgunk, hiszen ilyenkor inkább csak a felhasználási módon és a külsőn kell elgondolkodnunk.

Notebookok a csúcskategóriában

Az ilyen „pénz nem számít” osztályba tartozó MSI gépek közül, ha játékra keresünk egy megfelelő ajánlatot, a legjobb választás alighanem a Titan GT77 lesz, melyet pontosan ennek a filozófiának a keretében terveztek, és minden alkotóelemét ehhez igazították. Az óriási és nehéz gépházban a legerősebb processzorokat (például Intel Core i9-12900HX-et) és grafikát (NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti) találjuk, de ez önmagában még nem lenne túl érdekes – ami igazán fontos, hogy ezek olyan körítést is kapnak, hogy semmi se akadályozza őket abban, hogy a maximumot tudják nyújtani.

Ez jelenti egyrészt az akár 128 GB-ig bővíthető memóriát és az összesen négy darab M.2 foglalatot (köztük az egyik PCIe 5.0-t kínál), másrészt a speciálisan ide tervezett Cooler Boost Titan hűtést, mely akár 250 wattnyi hő elszállítására is képes. A vizuális élményről UHD felbontású, 17,3 hüvelykes, 3840x2160 pixeles kijelző gondoskodik, mely 120 Hz-es frissítési frekvenciát kínál, az irányítás kényelmét pedig Cherry MX kapcsolókra épülő mechanikus billentyűzet biztosítja.

Titan GT77 - ha mindenünk a játék
Titan GT77 - ha mindenünk a játék [+]

Ahogy az az eddigiekből is érződik talán, a Titan GT egy klasszikus „DTR”, azaz asztali PC helyettesítésére született notebook, mely nem igazán hordozható jól – bár 99,9 Wh-s akkumulátorával egész hosszú üzemidőre számíthatunk tőle, 3,3 kg-os tömegét senki se cipeli szívesen magával egész nap. Amennyiben tehát notebookunknak hordozható szerepet is szánunk, akkor valószínűleg jobb választás lesz a Raider GE család valamelyik tagja.

A Raider kisebb és olcsóbb, mint a Titan, de teljesítményével nem fogunk szégyenkezni sehol
A Raider kisebb és olcsóbb, mint a Titan, de teljesítményével nem fogunk szégyenkezni sehol [+]

A Raider létezik 17,3”-es és 15,6”-es kivitelben is, értelemszerűen az utóbbi lesz az, amit kényelmesebb magunkkal vinni akár nap mint nap. A kisebb méret egyébként olyan nagyon nem korlátozza a teljesítményt, mert a 15,6"-es GE67 is elérhető Core i9-12900HX-szel és az RTX 3080 Ti-vel, ám a kisebb gépház miatt itt 250 helyett csak 220 wattig „pöröghet” az összteljesítmény. Bár a körítés valamivel egyszerűbb (a memória maximuma 64 GB és M.2 foglalatból is „csak” kettő van), azért a kijelző itt is kiemelkedik az átlagból: bár csak WQHD felbontású, de OLED panelt használ, ráadásul 240 Hz-es frissítésre is képes.

Stealth GS66 - ultrahordozható erőmű
Stealth GS66 - ultrahordozható erőmű [+]

A 2,38 kg-os Raider GE-hez képest még egy nagy lépést tesz a hordozhatóság felé a Stealth széria, mely nevéhez méltóan már „gamer” voltát is elrejti, így tulajdonképpen egy megbeszélésen, irodában is elővehetjük, nem fogják azt hinni, hogy játszani ültünk be az eseményre. A maximum Core i7-tel szerelt, olcsóbb Stealth M és a Core i9-cel is választható, prémiumkategóriás Stealth GS66 vékony és könnyű, az előbbi például 17 mm vastag és mindössze 1,8 kg tömegű, miközben egy RTX 3060-at és egy 144 Hz-es frissítésű Full HD felbontású IPS panelt találunk benne. A GS66 ennél valamivel ugyan nagyobb (18-20 mm vastag és 2,1 kg), viszont itt RTX 3080 Ti GPU is választható, a kijelzők pedig egyértelműen a gyorsaságról szólnak, hiszen van 120 Hz-es UHD, 240 Hz-es WQHD és 360 Hz-es Full HD opció is.

Lejjebb ereszkedve az árak létráján, a játékosoknak szánt notebookcsaládok között rábukkanhatunk a Vector GP sorozatra, mely igazából a Raider GE kisebb testvérének is tekinthető. A kisebb persze relatív, mert egyrészt itt is elérhető a 17,3”-es mérettartomány, másrészt hardverből is választhatunk akár Core i9-12900HX-et és GeForce RTX 3080 Ti GPU-t is, ám ez a sorozat már a „középkategóriába” is belóg.

Kreatív profiknak készül a remek képernyővel rendelkező Creator Z16P
Kreatív profiknak készül a remek képernyővel rendelkező Creator Z16P [+]

Ha céljaink nem elsősorban a játékról szólnak, hanem például grafikus munkáról, akkor lecsaphatunk az MSI Creator szériájára is. Ahogy az lenni szokott, itt igazából nagyon hasonló hardvert kapunk, de a 3D helyett inkább képszerkesztés, videóvágás irányába tolódik el a hangsúly. Méretben 17,3, 16 és 15,6 hüvelykes gépek közül tudunk választani, sok esetben Core i9-cel, RTX 3080 Ti-vel, rengeteg RAM-mal és nagyméretű háttértárral. A képernyők 16:10-es képarányt, QHD+ felbontást, gyári kalibrációnak köszönhetően pontos színeket, 100%-os DCI-P3 színteret és egyes esetekben tollal történő bevitelt is kínálnak, a dizájn pedig kifejezetten elegáns.

Spórolósabb ajánlatok

A játékra szánt ajánlatokra visszatérve, a kedvezőbb árú sorozatok közül érdemes lehet megnézni a már említett Stealth M-en kívül a Sword és Katana GF párost is, illetve a Crosshair modellt. Az előbbi kettővel az MSI az RPG, az utóbbival az FPS játékosok kegyeit keresi, ennek megfelelő konfigurációjuk is, tehát alapvetően Core i7-re és GeForce RTX 3070 Ti-re támaszkodnak. A Sword egyébként 15,6”-es, míg a Katana és a Crosshair elérhető 17,3”-es méretben is, és az utóbbinál Full HD felbontású, 360 Hz-es panel is rendelkezésre áll, ami egy FPS játékban szó szerint életmentő lehet, és ebben az esetben Core i9-cel is választhatjuk a konfigurációt. Dizájn terén ezek klasszikus „gamer” notebookok: elég csak egy pillantást vetni az általunk is tesztelt Rainbow Six Extraction Edition változatra, rögtön látszik, hogy ezek nem feltétlenül a legjobban hordozható gépek, hiszen a szóban forgó Crosshair 15 tömege két és kilogramm és 27 mm vastag.

A középkategóriás Crosshair játékgépet elsősorban FPS-ekhez ajánlja a gyártó
A középkategóriás Crosshair játékgépet elsősorban FPS-ekhez ajánlja a gyártó [+]

Bár az MSI alapvetően Intel/NVIDIA irányba építkezik, azért rendelkezik AMD alapú notebookokkal is, például az Alpha, a Bravo és a Delta sorozatok képében. Az utóbbi azért is érdekes, mert egy játékra is bevethető, mégis nagyon jól hordozható, külsejében pedig egész visszafogott notebook: az 1,9 kg-os, 357 x 247 x 19 mm-es szürke, stílusos gépben Ryzen 9 5900HX processzor, Radeon RX 6700M grafika és 15,6”-es, 240 Hz-es IPS panel lapul.

MSI Delta: jól hordozható, de nagy teljesítményű notebook Ryzen és Radeon alapokon
MSI Delta: jól hordozható, de nagy teljesítményű notebook Ryzennel és Radeonnal [+]

Távolodva a játékoktól az általános felhasználás felé, az MSI-nek két olyan, üzleti gépeket tömörítő szériája is van, melyek minden szempontból a felső kategóriába tartoznak. Az egyik a Summit, a másik pedig a Prestige. Két, egymáshoz eléggé hasonlító notebookcsaládról van szó, melyet akkor érdemes megvásárolni, ha erős, jól hordozható, strapabíró, mégis elegáns gépet szeretnénk a fa alatt látni.

A Summit széria tabletté is alakítható és elsősorban akkor ajánljuk, ha fontos a grafikus tudás
A Summit széria tabletté is alakítható, és elsősorban azoknak ajánlott, aiknek fontos a grafikus tudás [+]

Ha különbséget kell tenni az egyes családok között, akkor a Summit kapcsán azt érdemes kihangsúlyozni, hogy több tabletté alakítható modellt is tartalmaz. A hordozhatóság miatt itt kisebbek a kijelzők, tipikusan 13,4 és 14 hüvelykesek, bár van egy 16”-es változat is, mely tabletként már tényleg gigantikus. Ebben a modellben egyébként GeForce RTX 3050 Ti grafika is lehet, amivel a játékot is megkockáztathatjuk, bár itt nyilván inkább a kreatív felhasználás az elsődleges cél – ezt segíti a 100%-os DCI-P3 színteret kínáló, 400 nites és 2560x1600 pixeles érintőképernyő is. Persze ez a Summit E16 Flip kicsit kilóg a családból, sokkal tipikusabb képviselője a Summit E14 Flip Evo, mely 1,6 kg-os, 18 mm vastag, belsejében pedig 12. generációs Core i7 processzor dolgozik. Kijelzője 2880x1800 pixeles, de szintén 100%-os DCI-P3 színteret kínál.

Elegáns, jól hordozható notebookokat találunk a Prestige családban
Elegáns, jól hordozható notebookokat találunk a Prestige családban [+]

A Prestige család esetében nincs szó 2 az 1-ben kivitelről, és felszereltség tekintetében is viszonylag szerényebbek a lehetőségek, viszont valamivel még kompaktabb a kínálata: a 14”-es Prestige 14 Evo például kevesebb mint 16 mm vastag és tömege csak 1,29 kg. Ebben a notebookban is tizenkettedik generációs Core i7-et dolgozhat, a kijelző viszont egy alacsony fogyasztású, Full HD felbontású panelt használ a hosszabb üzemidő érdekében. A nagyobb méretű Prestige 15 esetében választhatunk dedikált GPU-t (RTX 3050 Ti-t) és UHD felbontású kijelzőt is, de ha grafikus feladatokra keresünk notebookot, célszerű inkább a Summitoknál maradni.

Kedvezőbb árak

Az alsóbb árkategóriában gondolkodók számára az MSI elsősorban a Modern sorozatot kínálja, bár felszereltségtől függően azért ennek az ára is alaposan megugorhat – például ha Core i7-et szeretnénk bele, de erre igazából nincs szükség. A sorozat 14”-es és 15,6 hüvelykes méretben, illetve Intel mellett AMD processzorral is elérhető.

Dizájnos alsó- és középkategóriás notebookokat találunk a Modern szériában
Dizájnos alsó- és középkategóriás notebookokat találunk a Modern szériában [+]

Ez a széria irodai és otthoni munkákra született, integrált grafikával, Full HD felbontású IPS panellel, elegáns, jobbára fémből készül burkolattal. És ugyan itt nem elsődleges cél a hordozhatóság, de a feketében és ezüstben is elérhető, fehér háttérvilágítással rendelkező Modern 14 kevesebb mint 20 mm vastag, tömege pedig 1,4 kg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI