MSI blog: notebookok titánja

A Titan széria a játékosoknak tervezett DTR notebookok etalonja, melynek legújabb változata sem hoz szégyent elődeire.

A kifejezetten játékosok számára készített notebookok történetének egyik öregje az MSI Titan család, mely hosszú története során rengeteg különleges konfigurációval okozott már meglepetést. Ide tartozik például a teljes magasságú mechanikus billentyűzet beépítése, de volt a piacon asztali processzorral szerelt, dupla tápegységet használó változat is, na és persze olyan modell is, mely 2015-ben SLI-be kötött GTX 980M GPU-kkal és Blu-ray íróval garantálta a csúcsteljesítményt.


[+]

Ilyen elődök után jelent meg a piacon az idei MSI Titan GT77, melynek csúcsmodelljébe Core i9-12900HX processzor, 128 GB DDR5 memória, négy darab NVME SSD és GeForce RTX 3080 Ti grafika kerülhet. A hőskor monstrumaihoz képest meglepően karcsú, 397 x 330 x 23 mm-es és 3,3 kg-os gépház jól mutatja a fejlődést, hiszen ebbe a méretbe ugyanúgy sikerült elrejteni egy kiváló minőségű mechanikus billentyűzetet és egy négy ventilátorral dolgozó profi hűtést, mint a korábbi, 3-4 centiméter vastagságú „kockákba”.

A szóban forgó billentyűzet egyébként természetesen a SteelSeries műhelyéből származik és Cherry Ultra Low Profile kapcsolókat használ, gombonként testre szabható RGB világítással. Az ergonómiát egy hatalmas méretű tapipad javítja tovább, az Mystic Light kompatibilis RGB fényekből pedig jutott a képernyő hátoldalán lévő logóra és a hátsó szellőzőnyílásokra is.


[+]

A burkolat alatt található Core i9-12900HX egy végletekig tuningolható processzor, mely a HK változathoz képest további két P maggal rendelkezik, Maximum Turbo fogyasztása pedig elérheti a 157(!) wattot. Egy notebookban ezt menedzselni önmagában is impozáns, de ehhez itt még az is hozzájárul, hogy a MUX Switch-csel is rendelkező RTX 3080 Ti sincs lefojtva, Dynamic Boosttal elérheti a 175 wattos fogyasztást.

Ez nem jelenti azt, hogy a két eszköz egyidőben is maximális teljesítménnyel üzemelhet, de erre normál felhasználás során nem is nagyon kerül sor. Mindenesetre a külső tápegység 330 watt leadására képes, a már említett hűtőrendszer pedig a négy ventilátor mellett óriási mennyiségű bordázattal, hét darab hővezető csővel és fázisváltós hővezető lapkákkal lehetővé teszi, hogy a CPU + GPU kombinált teljesítménye elérhesse a 250 wattot.


[+]

Rendkívül bőkezűen bánt az MSI a körítéssel is, mely a bővíthetőségre is jó hatással van. A gépház alját felnyitva négy SODIMM foglalathoz férhetünk hozzá, így telepíthető az említett 128 GB-nyi DDR5 memória, de négy M.2-2280 csatlakozó is rendelkezésre áll, melyek közül egy már PCIe 5.0 csatlakozófelületet is kínál – a másik háromnál pedig PCIe 4.0 x4 áll rendelkezésre.

Külön foglalatot kapott a WLAN modul is, mely alapértelmezésben Wi-Fi 6E támogatással rendelkezik, de a jövőben szükség esetén cserélhető. És ha már úgyis a hálózati interfészeknél tartunk, a GT77-ről természetesen nem hiányzik a vezetékes Ethernet sem, mely a Killer E3100 adapternek köszönhetően 2.5Gbps sávszélességű.

Mindehhez a teljesítményhez egy megfelelő képességű kijelző is dukál: 4K felbontás és 120 Hz-es frissítés párosul a 17,3”-es képátlóval és a 100%-os DCI-P3 színtérrel – más szóval, ha éppen nem játszunk, akkor akár multimédiás feladatokkal is bombázhatjuk a GT77-et, nem fog szégyenben maradni videóvágás vagy fotószerkesztés során sem.


[+]

Nem fukarkodik a Titan GT77 a csatlakozókkal sem, két Thunderbolt 4 (Type-C) port, három USB 3.2 Gen2 sebességet kínáló Type-A konnektor, HDMI 2.1, mini DisplayPort, kombó 3,5 mm-es jack is található rajta, ezen felül pedig egy UHS-III sebességű SD kártyaolvasót is kapott. A kijelző keretébe HD felbontású webkamera került, mely IR kiegészítővel Windows Hello kompatibilis – utóbbit egyébként a jobb csuklótámaszba épített ujjlenyomat-olvasóval is bevethetjük.

Bár ez a notebook nem feltétlenül arra szolgál, hogy mindenhova magunkkal vigyük, ha mégis erre lenne szükség, akkor sem jön zavarba, az MSI ugyanis 99,9 Wh-s akkumulátorral szerelte fel, amivel könnyedebb munkára egész sokáig bevethetjük. Az előre telepített programok között természetesen ott van az MSI Center, melyben különböző teljesítményprofilok állnak rendelkezésre, úgy mint Extreme Performance, Balanced, Silent és Super Battery. Az üzemidő értelemszerűen az utóbbi esetben a legjobb, míg az Extreme Performance alatt még némi külön GPU-tuningra (+200 MHz a GPU-nak és +200 MHz a VRAM-nak) is van lehetőség. Ha ez nem elég, akkor az UEFI-ben is rengeteg mindent megváltoztathatunk például a processzor működésén, illetve használhatjuk az Intel XTU szoftverét is a teljesítménylimitek módosításához.

Végül, de nem utolsósorban érdemes még a hangzásról is ejteni pár szót, mely a Dynaudio keze munkáját dicséri, és egy kétutas hangrendszernek köszönhető. Ez két, a felhasználó felé néző középmagas sugárzóból és két, alulra beépített mélysugárzóból áll.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények