MSI blog: extra tárhely PlayStation 5-höz

Ha sok játékkal játszunk, gyorsan szűkösnek bizonyulhat a konzol háttértára. Ez azonban könnyen bővíthető egy megfelelő SSD-vel.

Az Sony PS5-ben a telepített játékok (és a többi, működéshez szükséges elem) számára egy flash alapú háttértár áll rendelkezésre, ezen azonban alapértelmezésben csak körülbelül 670 GB kapacitás van szabadon. Bár ez nem hangzik kevésnek, de a játékok egyre komolyabb igényekkel lépnek fel ezen a téren, nem ritka a 30-40 GB-os könyvtár sem, és akkor még csak a telepítés utáni állapotról beszélünk, a mentések, kiegészítések, médiafájlok erre rakódnak majd rá, úgyhogy nem is olyan szokatlan az, ha a konzolba épített tároló kicsinek bizonyul.

Szerencsére a Sony gondolt erre, és viszonylag egyszerűvé tette a bővítést, csak egy megfelelő specifikációkkal rendelkező NVMe SSD-re van szükség. Az M.2 csatlakozó és a PCIe 4.0 x4 NVMe interfész megléte mellett 250 GB - 4 TB közötti méret és a legalább 5500 MB/s szekvenciális írási sebesség ajánlott.

Ezeket a feltételeket könnyedén teljesíti az általunk is tesztelt MSI Spatium M480, melyből a gyártó egy kifejezetten a PS5 számára fejlesztett verziót is kínál, MSI Spatium M480 Play néven 500 GB-os, illetve 1, 2 és 4 TB-os méretben. A Play utótag azért fontos, mert ehhez a változathoz olyan méretű hűtőbordát mellékel a cég, amellyel a meghajtó elfér a konzol burkolata alatt: a hivatalos adatok szerint ide legfeljebb 11,25 mm vastag modul szerelhető be, melyből 8 mm eshet a lapka fölé.


[+]

Természetesen annak nincs akadálya, hogy egy tetszőleges, bordázat nélküli NVMe SSD kerüljön a PS5-be (feltéve, hogy a többi feltételnek megfelel), ám ahogy azt a Spatium M480 tesztjének kapcsán is láttuk, a megfelelő hűtés hiánya komoly sebességcsökkenéssel járhat intenzív fájlműveletek során – így például pont akkor, amikor a konzol textúrákat, pályákat töltene be, hogy megtorpanás nélkül élvezhessük a játékot. Ennek a sebességcsökkenésnek a megakadályozására adja az MSI a Spatium M480-hoz a hűtőbordát, ám az túl magas ahhoz, hogy beférjen a PS5-be – ezért az M480 Playre egy alacsonyabb hűtés kerül.


(forrás: MSI) [+]

Ezzel a PS5 bővítése tulajdonképpen már gyerekjáték: miután meggyőződtünk róla, hogy a konzolt frissítettük a legújabb verzióra, kikapcsoljuk, lecsatlakoztatjuk a hálózatról, majd a logóval lefelé fordítva letesszük egy asztalra. Az ilyenkor a felülre kerülő burkolat a felső részét felemelve, majd az egészet lefelé tolva eltávolítható, ekkor férhetünk hozzá az M.2-es bővítőnyíláshoz. Ennek használata annak, aki számítógépbe már telepített M.2-es meghajtót, magától értetődik, de ha bizonytalanok lennénk, az MSI egy hasznos weboldalt is készített a folyamatról. A telepítés és a konzol újraindítása után először hagyni kell, hogy a rendszer ellenőrizze és formázza a meghajtót, majd be kell állítani, hogy az új telepítések már a Spatium M480 Playre kerüljenek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények