Hirdetés

MRAM: új típusú memória az IBM-Infineon duótól

Az IBM és az Infineon Mikulás napján bejelentették, hogy egy teljesen új típusú memóriát fejlesztenek karöltve, amely valószínűleg az egész PC-s piacra hatással lesz.

A két óriás aláírt egy szerződést arról, hogy megépítik a Magnetic Random Access Memory (MRAM) névre keresztelt memória típust. A névadás azért indokolt, mert a hagyományos elektromosságon alapuló tárolási technikákkal szemben ez a RAM a mágnesességet használja fel erre a célra. Például a régi DRAM és SDRAM modulok csak úgy tudták megőrizni adataikat, ha konstans áramot kaptak, mondjuk egy elemtől, aksitól, táptól vagy bármitől, ha nem volt volt, akkor sajna elveszett az info. Ezzel szemben az új modul talán legfontosabb tulajdonsága, hogy akkor is megőrzi adatait, ha nincs áram alatt. Ez rengeteg előnnyel jár, ilyen például az alacsony fogyasztás, ami hordozható eszközökben aranyat ér. Az hogy a gépet leállítjuk teli memóriával és az nem veszti el a tartalmát, azt is jelenti, hogy az egész rendszer állapotát vissza lehet állítani egy pillanat alatt. Remélem, hogy unokáink nem fogják tudni, milyen várni egy operációs Windows elindulására. Az új chip a mai vezető technológiák felhasználásával készült, amelynek következtében jelentős sebességnövekedésre is számíthatunk.

Az IBM első működő MRAM-ja 1998-ra készült el, és azt remélik, hogy a kék óriás mágnesesség terén szerzett tapasztalataival és az Infineon félvezető technikájával már 2004-ben kereskedelmi forgalomba kerülhetnek az új modulok.


Az eredeti cikket az Electic.com –on olvashatjátok el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Hirdetés