Monitorral bővül a Packard Bell kínálata: Maestro 234 DL

Külföldön már kapható, idehaza viszont egyelőre még nem érkezett meg a korábbi hírekben beharangozott Packard Bell Maestro kijelzőcsalád. A LED háttérvilágítással szerelt modellek közül viszont a 23"-est már megkaptuk egy próba erejéig; ez a család nagyobbik tagja a 21,5"-es Maestro 220 mellett. Az előzetes technikai paraméterek belépő szintű termékekről szóltak, és ez lényegében most beigazolódott: Full HD felbontású, matt TN+film panel és visszafogott technikai paraméterek jellemzik mindkét típust.


[+]

Az adatlapon 5 ezredmásodperces válaszidő, maximum 600:1 kontrasztarány és 250 cd/m² fényerő értékek szerepelnek. Utóbbival kapcsolatban 220 cd/m² körül van az igazság, ellenben a kontrasztarányt kicsit szerényen adta meg a gyártó, mi ugyanis a kalibrálás során 727:1 értéket mértünk, természetesen kikapcsolt dinamikus kontraszttal (118 cd/m² mellett 0,16 cd/m² feketepont). Ha már szóba hoztuk a kalibrálást, a Maestro 234-re ez igencsak ráfér, mert a gyári beállítás rendkívül előnytelen, kézzel pedig lehetetlen normálisan belőni a színeket.


[+]

Sajnos a kalibrálás nekünk sem sikerült tökéletesen többszöri próbálkozásra sem (LUT Managerrel ellenőrizve a piros görbe nem stimmelt). A DeltaE érték átlagosan 1,5 lett, tehát színhűségre nem érdemes játszani. A betekintési szögekre 176/176 fokot ad meg a gyártó, ami azért barokkos túlzás, vagy inkább egy elírás. Bár a horizontális betekintési szög meglepően jó volt, viszont a vertikális próbánál a TN+film panel jellemző hátrányai (pl. alulról erős sötétedés) már hamar felbukkantak.


[+]

Ejtsünk pár szót a külsőről is! A féloldalas, alumíniumborítású állványra helyezett fényes kávájú kijelző nem különösebben vastag. Arról kár vitatkozni, hogy ez a forma kinek jön be, vagy kinek nem, mindenesetre valamivel jobb, mintha a 120. középső állványos kijelzőt dobták volna a piacra, noha ez sem kínál más opciót, mint dönthetőséget – azt viszont meglehetősen tág tartományban.


[+]

Hátulján D-Sub, DVI és HDMI csatlakozók sorakoznak, beépített hangszóró és hangkimenet nincs. Szintén itt kapott helyet a tápegység csatlakozója is, ami ez esetben egy notebookokéhoz hasonló külső darab. A menü vezérlésére, valamint a be- és kikapcsolásra szolgáló nyomógombok a káva jobb szélén, alul kaptak helyet.


[+]

Mint említettük, a Maestro család belépő modelleket kínál, mindezt fogyasztható formába öntve. Ebben a szegmensben persze az ár lesz a döntő, de ez még mindig nincs eldöntve, ugyanis a monitor érkezése csak késő ősszel várható. Mindenesetre az biztos, hogy 40 000 forint alatti árral fogunk találkozni, amivel akár labdába is tudnak majd rúgni a konkurencia jelenlegi 30-40 000 forintos árait nézve.

Előzmények