Hirdetés

Moddolt szerverszoba – ha a PC-k átalakítása már unalmas

Számos érdekes és formabontó modding alkotásról írtunk már az oldal hasábjain, de most valami olyat találtunk, ami a megszokott léptékeken túlmutat. A d-on-d, vagyis a Datacenter on Demand valójában egy svájci oktatási központ, ahol a legmodernebb adatközponti és virtualizációs technológiákkal felszerelt szervertermek állnak rendelkezésre kurzusok, tesztek, demók és egyéb események rendezésére.


[+]

A képeken látható terembe csak biometrikus azonosítással lehet bejutni, amit olyan tűzálló üvegfalak határolnak, amelyek egy órán keresztül is képesek elviselni a lángokat. A szellőzés HEC (Hot Aisle Containment) kialakítású, vagyis a friss és felmelegedett levegőt külön csatornákban terelik, hogy azok összekeveredése ne rontsa a hűtés hatásfokát. A hardverkörnyezet igen színes, hogy a legkülönfélébb igényeket is ki tudják elégíteni. Többek között 950 processzormag (vegyesen AMD és Intel), 6 TB RAM, valamint SAN-ba (storage area network) szervezve összesen 220 adattároló zakatol, amelyek összekapacitása 46 TB.


[+]

A komponensek közötti és a külvilággal végzett gördülékeny kommunikációt 1440 gigabites, 192 darab 10 gigabites és 286 Fibre Channel port biztosítja. Végül a forrófejű komponenseket egy 240 kilowattos APC InRow folyadékhűtő tartja kordában. Azonban a nyers erő mellett az is cél volt, hogy ne csak egy kusza szerverszobát kapjunk, hanem egy olyan mesterművet, amit ki lehet tenni a „kirakatba”. Ezért a tulajdonos Kybernetika vállalat 2004-től egészen 2012-ig dolgozott a tökéletes összképen, a kábelrendezéseken és a fényhatásokon. Ennek eredményeként a moddolt szerverszoba sötétben mutatja meg igazi arcát. Remélhetőleg betartják ígéretüket, miszerint a jövőben további képeket is közzétesznek majd.


[+]

Előzmények

Hirdetés