Hirdetés

Mobil verziót is kap az AMD Fiji cGPU?

Az AMD eredetileg négy olyan modellt jelentett be, amely a HBM memóriákra építő Fiji kódnevű cGPU-t használja. Ezek közül a Radeon R9 Fury és Fury X már megjelent, de érkezik még az R9 Nano valamikor augusztusban és egy két GPU-s szörnyeteg is beköszön majd novemberben.

A friss pletykák szerint azonban jön egy mobil verzió is, amely állítólag elsődlegesen az Apple-nek készül. Utóbbi vállalat nagyon szemez már a 8K-s kijelzőre épülő iMac bevezetésével, amit korábban véletlenül az LG is megerősített.

A 8K-s kijelzőhöz már határeset az Apple által használt Tonga cGPU ereje, bár a kijelzőmotor képességei megfelelnének. A Fiji viszont jóval gyorsabb megoldás erre a célra, és bőven lehetne belőle 125 wattos verziót készíteni, hiszen az érkező Radeon R9 Nano TDP kerete is 175 watt, ami ráadásul bizonyos PowerTune beállításokkal 50 wattal csökkenthető. Természetesen 125 wattos TDP keret mellett nem lehet túl magas a magórajel, így leginkább 600 MHz körüli értékre van lehetőség, de még így is jóval gyorsabb lenne a lapka, mint amit a Tonga cGPU-val el tud érni az Apple.

A legfőbb kérdés viszont az, hogy az AMD tud-e elég Fiji cGPU-t biztosítani az Apple számára úgy, hogy még a PC-s piacra is kerül megfelelő mennyiség. A gyártási korlátok miatt elképzelhető, hogy az Apple rendelkezik egy vészforgatókönyvvel, amelyben az új iMac egy kisebb frissítése lenne az elődnek, és akkor a komolyabb változásra a következő év első feléig várni kellene.

Előzmények

Hirdetés