Hirdetés

MILC Nikon módra: bemutatkozik a J1 és a V1

Az elmúlt hetekben számos pletyka látott napvilágot, ami a Nikon két új, tükör nélküli rendszerkompaktjairól szólt. Az egész történet ott vette kezdetét, hogy az egyik internetes pletykaoldalon megjelent egy fénykép a japán gyártó új mini gépének bajonettjéről és szenzorjáról. Onnantól futótűzként terjedtek napi szinten a vadabbnál vadabb feltételezések, vélt kémfotók (melyekről végül kiderült, hogy mind hamisítvány volt) - most végre konkrét hírekkel szolgálhatunk, a Nikon MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Compact) megérkezett! Ráadásul nem is egy, hanem kapásból két masinát foghattunk kézbe a Nikon hazai képviselete által ma reggel megrendezett sajtótájékoztatón. Beszámolónk a hivatalos sajtóanyag után olvasható.


[+]

Mind a Nikon 1 J1, mind a Nikon 1 V1 fényképezőben egy CX formátumú (a DX és az FX analógiájára), 10 MP effektív felbontású CMOS szenzor (13,2 x 8,8 mm) rögzíti a képet. A jelfeldolgozásért pedig a gyártó legújabb EXPEED 3 processzora felel. Ennek köszönhetően mindkét masina nagyon gyors működésű - mindegy, hogy a hibrid AF rendszerre (fáziskülönbség és kontrasztérzékelés egyaránt működik a fő szenzorról), az általános működési sebességre, vagy a képsorozatok rögzítésére gondolunk. A J1 és a V1 főbb tulajdonságai megegyeznek, a különbségekre hamarosan kitérünk.


[+]

A Nikon 1 J1 a „kisebbik” gép, ami nem csak méretében, hanem felszereltségén is látszik: ellenben a V1-gyel, itt nem találunk elektronikus keresőt (V1-ben 1,44 millió képpontos EVF van), sem tartozék-aljzatot, amihez vakut (SB-N5), GPS-t (GP-N100), vagy más, még be nem jelentett kiegészítőt csatlakoztathatunk. Cserébe van például beépített vakuja, ami egészen magasra felnyílik, így csökkentve a vörösszemek esélyét. A J1 váza alumíniumból készült, míg a V1-é magnéziumötvözetből. A J1-ben kizárólag elektronikus zár dolgozik, míg a V1-ben mechanikussal is találkozhatunk. Ennek tükrében a J1 rendszere halkabb működésű, ha a V1 mechanikus zárának hangjához hasonlítjuk.


[+]

Az új, gyors jelfeldolgozó CPU lehetővé tesz több olyan szolgáltatást, aminek nem csak kezdők, de akár „profibb” fotósok is hasznát vehetik majd. Ilyen például az elő- és utórögzítő technológia, ami többféle funkció előtt nyit ajtót. Ha a gép hátoldalán, a módválasztó tárcsát a megfelelő állásba kattintjuk, lehetőségünk nyílik arra, hogy a gépet úgy használjuk, hogy az a kioldó félig lenyomásával már elkezdjen „önállóan fotózni”, majd az exponáló teljes lenyomása után még tovább folytassa a tevékenységet. A valós felvétel előtt 0,6, a felvétel rögzítése után pedig még 0,4 mp-ig zajlik a képek készítése, így majd végül vagy magunk választhatjuk ki a legmegfelelőbb fotót az elkészültek közül, vagy meghagyhatjuk a készüléknek, hogy az felkínálja nekünk a legjobban sikerültet. A legjobban sikerültre itt nem csak a helyes expozíciós értékek, a megfelelő élesség, fehéregyensúly stb. érvényes, hanem a legszebb kompozíció, a pislogás kivédése, a mosoly észlelése és a legnagyobb, felénk fordított arcfelület egyaránt.


[+]


A gyártó állítása szerint a J1 és a V1 a világ leggyorsabb élességállító rendszerét kapta, de emellett még a világ leggyorsabb sorozatkép felvételével is büszkélkedhet. Utóbbi rekord nem utolsó sorban az elektronikus zárnak köszönhető, ami lehetővé teszi az akár 60 kép/mp felvételi sebességet teljes képfelbontás mellett. További újdonság még példának okáért a „Mozgó Pillanatkép”, ami egyszerre rögzít lassított videót és állóképet, majd ötvözi azokat úgy, hogy egy mozgó fényképet kapjunk (későbbi tesztünkben erre a funkcióra bőségesen kitérünk).


[+]

Mindkét készülék akár Full HD felbontásban is lehetővé teszi a mozgóképfelvételt úgy, hogy közben a kioldó lenyomásával teljes felbontású állóképet is készíthetünk a témáról. De a videofelvételi készség nem merül ki a nagy képméretben: akár 400 képkocka/mp sebességű felvételeket is készíthetünk, igaz, ilyenkor csökken a felbontás.


[+]

A Nikon két gépét négy új optikával indítja útjára. Ezek az 1 Nikkor VR 10-30 mm F3.5-F5.6 (ekvivalens 27-81 mm, beépített képstabilizátorral is rendelkezik, amely a fényképezőgépek menüjéből kapcsolható be), amely egyben a J1 és a V1 kitobjektíve, az 1 Nikkor VR 30-110 mm F3.8-F4.5 (ekv. 81-297 mm), az 1 Nikkor 10 mm F2.8 (ekv. 27 mm) és az 1 Nikkor VR 10-100 mm F4.5-F5.6 PD-Zoom (ekvivalens 27-270 mm, elektronikus zoom). A gyártó idővel természetesen jóval több objektívet fog az új rendszeréhez kínálni, de addig sem kell lemondania a márka hű rajongójának kedvenc obijairól, hiszen az FT1 bajonett-adapter segítségével az összes AF-I és AF-S Nikkor használható lesz a kis gépeken.


[+]

Aki már most kinézte magának a V1-et, annak a vakuról sem kell majd lemondania: egyelőre csak egyetlen külső villanót kínál hozzá a gyártó, de annak legalább oldalirányban teljes 180, felfelé pedig 90 fokban forgatható el a fejrésze. A GPS egység segítségével pedig rögzíthetjük képeink EXIF adatai közé annak keletkezési helyét. A korábbi Nikon ME-1 sztereó mikrofon természetesen a J1 és a V1 gépekkel is használható, így videofelvételeinknél nem kell kizárólag a belső mikrofonra hagyatkoznunk.


[+]

A Nikon 1 J1 és a Nikon 1 V1 valószínűleg még az idei karácsonyi szezonban a boltok polcaira kerül, egyelőre európai árazásuk még hátra van.

A Nikon 1 J1 és a Nikon 1 V1 fontosabb műszaki paraméterei:

  • Szenzor: 10,1 MP effektív felbontású CX (13,2 x 8,8 mm) formátumú CMOS szenzor
  • Képfelbontás: 3872 x 2592, 2896 x 1944, 1936 x 1296 és 3840 x 2160
  • Mozgóképfelvétel: van (MOV - H.264 vagy MPEG-4), legfeljebb Full HD felbontásban, nagysebességű felvétel 640 x 240 @ 400 fps, 320 x 120 @ 200 fps
  • Nyers állókép: van, NEF
  • Bajonett: Nikon 1
  • Szorzó faktor: 2,7x
  • Fókuszrendszer: fáziskülönbség és kontrasztérzékeléses hibrid (egy mezős: 135 választható mező, automatikus területválasztás: 41 mező, témakövetés), AF-S, AF-C, AF-A, AF-F
  • ISO érzékenység: ISO 100-3200 + kibővítve ISO 6400 is lehetséges
  • Záridő: elektronikus zárral 1/16 000-30 mp, mechanikus zárral 1/4000-30 mp
  • EVF (csak V1): 0,47”, 1,44 millió képpontos felbontás, 100%-os képfedés
  • LCD: 3”, 460 000 (920 000 a V1-nél) képpontos felbontás
  • Méret: 113 x 76 x 44 mm (V1), 106 x 61 x 30 mm (J1)
  • Tömeg: 294 gramm (V1), 277 gramm (J1)

Nikon Sajtóesemény 2011. szeptember 21. 8.45 óra Kincsem Park Budapest

A mai napon a hazai szaksajtó közt nekünk is lehetőségünk nyílt a Nikon új, tükör nélküli rendszerkompakt fényképezőinek kipróbálására. A gépek mellett megnézhettük mind a négy objektívet, a V1 külső vakuját, az FT1 adaptert és persze akció közben is megtapasztalhattuk a világ leggyorsabb élességállító rendszerét, ami a gyártó szerint még a dSLR gépekénél is gyorsabb.

A reggelivel összekötött előadást Huller Gyula, a Nikon Kft. ügyvezető igazgatója kezdte az új rendszer rövid, általános jellegű bemutatásával, majd átadta a szót Kaszás Gergely kereskedelmi igazgatónak, aki a fényképezőgépek és optikák, valamint a velük együtt bejelentett kiegészítők részletes taglalását folytatta. A műszaki tartalom kivesézése és az új masinák szolgáltatásainak ismertetése után egy rövid szünet következett; az újságíró kollégák kellő izgalmi állapotát többek között az a gonosz húzás is „megfelelő szinten” tartotta, hogy az így nagyon hosszúnak tűnő előadás alatt az újdonságok mind egy Nikon molinóval letakarva hevertek az orrunk előtt.

A Nikon munkatársának végre megesett rajtunk a szíve: lehullott a lepel, előbukkantak a várva várt gépek. Gyors ismerkedés és még sebesebb fotózkodás következett, ami a nem épp optimális megvilágítás miatt nem sikerült túl rózsásan. Körülbelül 15-20 perc után arra kértek minket, hogy tegyük vissza az asztalra a gépeket, mert megyünk le a parkba, ahol élesben ki is próbálhatjuk a rendszereszközöket.

Mivel kevesebb gép állt rendelkezésre, mint amennyien voltunk, ezért aki kapja marja alapon „kiosztottuk” egymás közt a tesztgépeket. Agárkutya futtatás következett, ahol nem kis kihívást jelentett az akár 60 km/ó sebességgel szaladó jószágok követése. Itt végre élőben is bizonyíthatott a két kis gép AF rendszere és sorozatfelvételi sebessége. Szerkesztőnknek első körben a V1 jutott, amely a próbák alapján a feladatra valamivel alkalmasabbnak tűnt, mint kisebbik társa - ezt persze okozhatta az is, hogy a fényképezőgépek még béta stádiumban vannak (a Nikon kérésére ezért sem tehetünk fel teljes felbontású tesztképeket). Azonban egyik gép AF rendszerének sem okozott különösebb gondot a kutyusok követése, csupán a sorozatfelvétel pufferelése és a kártyára való mentés (Lexar SDHC 4 GB-os Class-2 memóriakártyákat kaptunk a teszthez) során tapasztaltunk némi eltérést a V1 javára. A 60 kép/mp felvételi sebesség csak az elektronikus zár kiválasztásával (V1) volt lehetséges, de csak a próba kedvéért vettük igénybe, ugyanis 1 mp alatt betelt az átmeneti tároló, majd hosszas kártyára írás következett.

Az automatikus élességállító rendszer valóban nagyon gyors, használat során nem is nagyon lehet különbséget tenni az Olympus-féle „a világ leggyorsabb AF rendszere”, sem a Panasonic-féle AF közt. Annak ellenére, hogy különösebb markolati része egyik váznak sincs, fogásuk kellemes volt, semmiféle negatívum nem mondható el egyikről sem. Az erős napsütés és az egyféle témára koncentráló próba egyelőre nem enged következtetni a masinák egyéb tulajdonságaira - ezeket majd egy részletes teszt során fogjuk kiteregetni.

U.i.: Híranyagunk lezárta után érkezett üzenet a Nikontól, ami a J1 és a V1 sorozatfelvételének használata közben tapasztalt különbséget támasztja alá, miszerint „A Nikon J1 fényképezőgépünk 13 képet készít 10 fps felvételi sebességnél, 12 képet 30 fps illetve 60 fps felvételi sebesség használata esetén a Nikon tesztjei alapján. A Nikon V1 fényképezőgépünk 34 képet készít 10 fps felvételi sebességnél, 30 képet 30 fps illetve 60 fps felvételi sebesség használata esetén a Nikon tesztjei alapján.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés