Hirdetés

A Microsoft nem tett le az ASTC használatáról

Az ASTC, azaz az Adaptive Scalable Texture Compression névre hallgató textúratömörítési formátumról már jó ideje lehet olvasni, hiszen a Khronos Group három éve már az OpenGL API-ba is beépítette. Persze a PC-s piac tekintetében kevés szó esik róla, ugyanis a textúratömörítés ezen a területen egy relatíve jól szabványosított alapra épül, de hosszútávon nagyon fontos az említett újítás, így előbb-utóbb kötelező lesz a támogatása.

Korábban úgy tűnt, hogy ezt a DirectX 12 minimum az LDR profilra vonatkozóan elhozza, de sajnos ismeretlen okok miatt a Microsoft úgy döntött, hogy inkább nem építi bele a szabványba, így a Windows 10 operációs rendszer új grafikus API-ja ASTC támogatás nélkül érkezett meg. Ez persze nem akkora hátrány, mivel jelenleg a PC-s hardverek közül csak a Skylake lapka IGP-je képes kezelni, de felmerül a kérdés, hogy a Microsoftnak mik a céljai a jövőben.

Friss információink szerint az ASTC biztosan bekerül majd egy később érkező DirectX verzióba, ráadásul nem csak az LDR, hanem a teljes profil, és addigra minden bizonnyal a kiadott hardverekben is ott lesz a támogatás. Ezzel tehát az ASTC idővel az asztali és mobil PC-ket is beveszi, de az persze kérdés, hogy mikor.

Bár a textúratömörítés szempontjából a PC-s piac számára nem sürgős a váltás, azért meg kell említeni, hogy a DirectX 12 által bevezetett úgynevezett Volume Tiled Resources funkció ASTC nélkül csak félkarú óriás, mivel az API DXT és BC formátumai nem támogatnak semmilyen normális 3D-s blokkméretet. Azzal, hogy az ASTC váratlanul kikerült az API-ból a Volume Tiled Resources funkció terjedését is nagyon megnehezítette a Microsoft, mivel jelenleg egyetlen olyan 3D-s textúrákra vonatkozó tömörítési formátum sincs specifikálva a DirectX 12-n belül, amely a fejlesztők számára kedvező lenne. Ezért is fontos, hogy az ASTC kidolgozása során az ARM kiemelten koncentrált arra, hogy a textúratömörítési formátum jól kezelhető 3D-s blokkméreteket tegyen lehetővé, ami kiemelten jövőbiztossá teszi ezt a rendszert.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés