Hirdetés

Elkészült a 2 GB-os GDDR6X memória

A Micron szerint már tömeggyártásban van a nagyon nehezen megszülető fejlesztés.

A Micron még a 2020-as esztendőben mutatta be a GDDR6X szabványú memóriáját, amely az elérhető GDDR6-os alternatívákhoz viszonyítva nagyobb teljesítményt biztosított, de nagy hiányossága volt, hogy csupán 8 gigabites, azaz 1 GB-os kapacitást kínált. Ennek köszönhetően az NVIDIA, a vállalat egyik fő partnere nem is tudta sok VRAM-mal felszerelni a GeForce RTX 30-as sorozat fontosabb modelljeit, és olyan nagyon az érintett memóriagyártó sem törte magát a megoldáson.

Persze sose volt kétséges, hogy egyszer elkészül a 16 gigabites, azaz 2 GB-os kapacitású, GDDR6X-es memórialapka, de az elmúlt év alapján lehetetlen volt megmondani, hogy mikor. A Micron ugyanakkor most bejelentette, hogy megkezdték az előbb említett fejlesztés tömeggyártását, így mostantól 2 GB-os memóriával is szerelhetők a GeForce RTX 30-as sorozatú VGA-k.

Az NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti már az új Micron memóriát használja, így elég 12 darabot használni belőle, ami nyilván a gyártás szempontjából kedvezőbb tényező. A Micron szerint az új GDDR6X-es memóriája akár 24 Gbps-os teljesítményre is képes lehet, de egyelőre az említett VGA-n 21 Gbps-os tempóval, azaz 21 GHz-es effektív órajelen üzemel. Utóbbi paraméter egyébként kisebb fogyasztást tesz lehetővé, így a GeForce RTX 3090 Ti energiaigénye belefért 450 wattba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés