Hirdetés

Végre itt a Panasonic GF1!


A Panasonic DMC-GF1
forrás: dpreview.com

Rengeteg pletyka és találgatás övezte a Panasonic új üdvöskéjét, amelyet a világ legkisebb és legkönnyebb cserélhető objektíves fényképezőgépeként aposztrofál  a gyártó. Az új Micro 4/3 rendszerű termék, ahogyan az várható volt, a DMC-GF1 nevet kapta. A jövevény 12.1 MP felbontású Live MOS szenzor köré épül, beépített vakuval rendelkezik, hátoldalára pedig egy 3"-os LCD kijelző került, amely 460.000 képpontot tartalmaz. A 720p HD felbontású videók AVCHD Lite formátumban történő rögzítésére képes eszköz cca. 35%-kal kisebb a Panasonic korábbi G szériás modelljeinél. Nyilvánvalóan nem titok, hogy a szintén négyharmados Olympus EP-1 konkurenciájának szánták a GF1-et, így megpróbálták javítani azokat a hibákat, amelyeket a felhasználók felróttak az Olympus üdvöskéjének. Így kerülhetett a gépbe a már említett  beépített vaku, illetve az opcionálisan megvásárolható termékek listájára az LVF1 típusszámot viselő elektronikus kereső, amelyről még szó lesz majd a későbbiekben.

A GF1 a G1 13.06 megapixeles szenzorát kapta, amelyből 12.1 millió képpontot hasznosít képalkotásra a rendszer. Mivel a háromféle képméret négyféle oldalaránnyal választható, így összesen tizenkét felbontás áll rendelkezésünkre, ezek közül a legnagyobb a 4000 x 3000 képpontos. A JPEG mellett természetesen használhatunk RAW formátumot is, illetve ezek kombinációit szintén. Az érzékenységet a gépre is bízhatjuk, de lehetőségünk van manuális beállításokkal dolgozni, ilyen esetben ISO 100 és 3200 közötti értékeket használhatunk.

Sebességet tekintve kétféle sorozatkészítési lehetőséget is választhatunk, az egyik másodpercenként 3 képet készít, a másik pedig csak kettőt - a maximálisan készíthető képek száma pedig a használt fájlformátumtól függ, így RAW esetén 7 kép a maximum; viszont ha JPEG-be fotózunk, akkor a memóriakártya kapacitásáig kattogtathatunk. Film módban a GF1 képes AVCHD, illetve Motion JPEG formátumban mozgóképek rögzítésére. Bármelyik megoldást választjuk is, a maximális felbontás 1280 x 720 képpont. A különbség, hogy AVCHD esetén 60 fps, míg Motion JPEG-et választva 30 fps  sebességgel rögzíthetjük videóinkat. Mivel a GF1-en csak egy darab mikrofon kapott helyet, ezért mono hanggal kell beérnünk. Fontos megemlíteni, hogy videofelvétel közben működik a fénymérés, működik az autofókusz, illetve manuálisan is állíthatunk élességet, továbbá zoomolhatunk is, ha olyan objektív van a GF1-re csatlakoztatva, ami erre lehetőséget biztosít.


A DMW-LVF1 kereső
forrás: dpreview.com

Az opcionálisan megvásárolható DMW-LVF1 típusszámú kereső, egy olyan külsőleg, a vakupapucsba csatlakoztatható  elektronikus "nézőke" melynek felbontása 202.000 képpont, nagyítása pedig 0.52x-es. Belenézve a dSLR gépekéhez hasonló adatvisszajelzést kapunk, ám ha ez nem lenne elég az LVF1 90 fokban forgatható a vázhoz képest, így felülről is beletekinthetünk. Kezelőszerveit tekintve az új modell szinte semmiben sem különbözik a korábbi G modellektől, de még a gyártó kompaktgépeivel összehasonlítva is alig-alig található különbség, legalábbis ami a felületet illeti. A különbséget csupán az LVF/LCD, illetve a Film mode gombok szolgáltatják. Előbbi a ház hátoldalán lévő kijelző, és a papucsba csatlakoztatott LVF1-es kereső közötti váltást, míg utóbbi pedig az álló illetve mozgóképek rögzítésére alkalmas mód közötti váltást gyorsítja.

A Panasonic DMC-GF1 főbb műszaki jellemzői:

  • 12.1 megapixeles Live MOS szenzor,
  • beépített, felnyíló vaku,
  • arcfelismerő rendszer, egyszerre max. 15 arc felismeréséhez,
  • 720p videórögzítés(AVCHD Lite formátumban),
  • automatikus és manuális élességállítás videófelvétel közben,
  • 3" képátlójú, 460.000 képpontos LCD kijelző,
  • opcionálisan megvásárolható, külön csatlakoztatható elektronikus kereső (DMW-LVF1).

Azóta történt

Hirdetés