Hirdetés

Mi lesz veled netbook?

A netbook manapság egyre kevesebb szerephez jut a tabletek mellett. A piac valamennyire egészségesnek mondható, sőt alapvetően még ma is jövedelmezőnek bizonyul, de a visszaesés kimutatható, így érdemes elgondolkodni, hogy mit kellene másképp csinálni.

A gyártók egyelőre az új platformokban bíznak, de a netbookokkal kapcsolatos vélemények megoszlanak. Noha egyik szereplő sem szeretne felhagyni az árusítással, azt nem lehet letagadni, hogy a 10 hüvelykes masinák esetében a kereslet csökkenése jelentős. A szegmens vezető gyártójának számító Acer alelnöke szerint nincs ok az aggodalomra. Scott Lin elmondta, hogy vállalata komoly jövőt lát még a netbookokban, hiszen számos fejlődő országban még magas az igény ezekre a termékekre. A beszámolók szerint az Acer ide sorolja Kínát, Indiát, és Indonéziát.

Tulajdonképpen az Acer véleménye természetes, hiszen a harmadik negyedévben 1,7 millió 10 hüvelykes vagy kisebb netbookot adtak el, és ezzel piacvezetőnek számítanak ebben a szegmensben.

A második helyen tanyázó ASUS sem borúlátó, és úgy gondolják, hogy még mindig komoly az igény a netbookokra, éppen ezért hamarosan bejelentenek két új terméket, melyek az Eee PC 1025C és 1025CE jelzést viselik, és az új generációs Atomra épülnek. A forgalmazás valószínűleg csak jövőre kezdődik meg, mivel az Intel Cedar Trail-M platform grafikus drivere komoly problémákkal küzd, így pedig nem lehet a termékekre előtelepíteni a Windows 7 operációs rendszert.

A piac harmadik helyezésével azonban a Samsung nem teljesen elégedett. A hírek szerint a dél-koreai óriáscég ugyan nem hagy fel a netbookok forgalmazásával, de a 10 hüvelykes, vagy kisebb mobil gépek esetében a figyelmet inkább a tabletekre összpontosítják. Ezzel lényegében csak az Acer és az ASUS marad komoly résztvevőként a netbookpiacon, és az előzetes várakozásoknak szerint 2012-ben 4-4,2 millió termék leszállításával számol mindkét vállalat.

A mobil PC-k szempontjából érdekesség, hogy minden piaci szereplő komolyabb figyelmet fordít jövőre a 11,6 és 12 colos ultravékony masinákra, illetve nagyobb szerephez juthatnak a 13,3 hüvelykes termékek is. Ez valószínűleg minden vásárlónak az előnyére válik, ugyanis a netbookok visszaesését sokan azzal magyarázzák, hogy a 10 hüvelykes kijelző egyszerűen nem ideális komolyabb használatra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés