Hirdetés

Merevlemezek kicsiben és nagyban

A Western Digital és a Hitachi egy picit felpezsdíti a merevlemezek piacát. Az utóbbi vállalat a mobil megoldások szegmensében újít, így a Travelstar sorozat bővül számos megoldással. A 2,5 hüvelykes méretet biztosító széria az 5K750 és a 7K750 jelzésű HDD-kkel gazdagodik. A 3 Gbps-os SATA felületre kapcsolható termékek rendre 5400 és 7200 rpm-es fordulatszámon dolgoznak, a beépített gyorsítótár mérete pedig 8 illetve 16 MB lesz. Az adattárolók a TrueTrack technológiával is rendelkeznek, ami biztosítja a merevlemezfejek pontos vezérlését állandó rezgések vagy kisebb ütések mellett is. Ez a hordozható gépek mellett hasznos funkció lehet.

Hitachi Travelstar
Hitachi Travelstar

Az 500, 640 és 750 GB-os méretben érkező modellek közül a Travelstar 5K750-es verziók novemberben, míg a 7K750-es HDD-k 2011 legelején érkeznek. Az utóbbi megoldásoknak lesznek SED változatai is, ami lényegében az öntitkosítást jelenti.

A Western Digital az USB 3.0-s interfészre gyúr, így a My Book Essential, a My Passport Essential SE és a My Passport Essential sorozat is megkapja az új generációs csatolófelületet. Az utóbbi széria 500 GB-os kapacitással érkezik, és öt színben lesz kapható: fekete, fehér, vörös, kék illetve ezüst. A 140 grammos tárolók 110 x 15 x 83 mm-es kiterjedéssel rendelkeznek, az áruk pedig 100 dollár körül alakul. A My Passport Essential SE a fehér kivételével ugyanezt a színskálát kamatoztatja, ám a termék 750 GB-os és 1 TB-os kapacitás mellett érkezik. Az árazás rendre 130 és 170 dollár lesz.

Western Digital My Book Essential 3 TB
Western Digital My Book Essential 3 TB

A My Book Essential sem marad ki a frissítésből. A 48 x 165 x 135 mm-es házban egy, másfél, kettő és három terabájtos merevlemez rejtőzhet. Kapacitásban tehát a Western Digital beérte a Seagate korábban megjelent csúcsmodelljét. Mivel a 3 TB-os HDD-k kezelése a legtöbb számítógépek számára problémás a gyártók nem véletlenül gondolkodnak csak külső megoldásokban. Az USB interfészen csatlakoztatott termék, a felkínált tárhely szempontjából nem függ a BIOS-tól, így a tökéletes működéshez csak egy 64 bites operációs rendszer szükséges, ami kezeli a Long LBA módot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés