Hirdetés

Méretes darab lett az Olympus E-M1X

Az új, beépített portrémarkolattal ellátott fényképezőgép szembe megy az m4/3 rendszer irányaival.

Az Olympus Hamburgban mutatta be legújabb O-MD szériás fényképezőgépét, az E-M1X-et. Az újdonság tökéletes ellentéte az eddigi m4/3 rendszerbe tartozó fényképezőgépeknek, hiszen beépített portrémarkolata miatt nagyobb és nehezebb is azoknál, akkumulátor és memóriakártya nélkül 849 grammos tömegéhez 144,4 x 146,8 x 75,4 milliméteres dimenziók párosulnak. Az ehhez hasonló kialakítású kamerákat leginkább a sport- és természetfotósok használják előszeretettel, az egyszerre két akkumulátornak köszönhetően ugyanis jóval több fotó készíthetnek el telepcsere nélkül, a gyártó állítása szerint egészen pontosan 2580-at. A legfontosabb kezelőszerveket – köztük a tárcsákat, a joysticket és az exponálógombot - mindkét állásban megtaláljuk, a véletlenszerű elállítást pedig egy dedikált kapcsolót átbillentve kerülhetjük el.


[+]

A remek kezelhetőségen felül a por-, csepp- és fagyálló szigeteléssel megtámogatott magnéziumötvözet váz és a 400 000 expozícióra tervezett zárszerkezet gondoskodik a körülményektől független megbízhatóságról. Ennek a masszív felépítménynek a mélyén ücsörög a 20,4 megapixeles, aluláteresztő szűrőt nélkülöző Live MOS szenzor, melynek érzékenységét ISO 200 és 25 600 értékek között szabályozhatjuk. Az érzékelőt egy továbbfejlesztett 5 tengelyes Sync IS szenzorstabilizátor támogatja, ami akár 7,5 FÉ hatékonyságra is képes. A gép ugyan a cinema kameráknál hasznos, beépített ND szűrőt nem tartalmaz, de a LiveND funkció képes szimulálni az ND2, ND4, ND8, ND16 és ND32 szűrők hatását.


[+]

A rögzített képet nem is egy, hanem rögtön két TruePic VIII processzor dolgozza fel, aminek erejére szükség is lesz, ugyanis a váz szolgáltatásai között elérhető az akár állvány nélkül is használható nagy felbontású mód, mellyel a szenzor elmozdításával 50 megapixeles képeket is készíthetünk. Amennyiben egy tripodot is beveszünk a képletbe, a felbontás 80 megapixelre is hízhat, ennek leginkább a tájfotósok fognak örülni. Sorozatképet fixált fókusszal akár 60 képkocka/másodperces sebességgel is rögzíthetünk, autofókusszal ez az érték a DSLR-ekhez képest szintén kiemelkedő 18-ra csökken. Utóbbi az E-M1 Mark II-ben is alkalmazott 121 keresztszenzoros fókuszpontot használja, az algoritmust azonban átdolgozták – ennek hatását csak a későbbi tesztek fogják egyértelműen bizonyítani.


[+]

A 0,83-szoros beépített elektronikus keresőn 2,36 millió pixel terül el, a hátoldalon elhelyezett 3 hüvelyk átmérőjű, kihajtható érintőkijelzőn pedig ennek kicsit több, mint a felét, 1,37 milliót kapunk. Mozgóképet 3840 x 2160 pixeles 4K, illetve 4096 x 2160 pixeles Cinema 4K felbontásban rögzíthetünk, OM-Log400 mentési lehetőséggel. A 4K time-lapse és a 120 képkocka/másodperces lassított felvétel funkciók is adottak, HDMI kimeneten keresztül pedig 8 bites színmélységű, 4:2:2 mintavételezésű videók is készíthetők. Az elkészült anyagokat a dupla SDXC kártyafoglalatba behelyezett, akár UHS-II sebességű memóriakártyák fogadhatják. Az USB 3.1 csatlakozón keresztül nem csak adatokat tudunk mozgatni, de az akár használat közbeni töltés is megoldható, például powerbank segítségével. A vezeték nélküli kapcsolatokról sem kell lemondanunk, az okostelefonnal történő vezérléshez szükséges Wi-Fi modulon kívül pedig GPS, hőmérő és nyomásmérő is beépítésre került, utóbbi három szenzor adatait pedig megtalálhatjuk a meta-adatok között.

Az Olympus OM-D E-M1X várhatóan február végén válik elérhetővé, a váz magyar ára pedig 999 990 Ft lesz.

Olympus OM-D E-M1 Mark II Silver Edition
Olympus OM-D E-M1 Mark II Silver Edition [+]

A gyártó mellékesen októberben fogja ünnepelni alapításának 100. évfordulóját, ennek apropóján február végén elérhetővé teszik az OM-D E-M1 Mark II fényképezőgépük ezüst színű Silver Edition kivitelét, ami a színt leszámítva minden tekintetben megegyezik a fekete változattal. Az alapmodellhez képest változatlan áron, vagyis 529 990 forintért árult kamerára vágyóknak jó lesz sietni, hiszen mindössze 2000 példány készül belőle.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés