Hirdetés

Memóriatrükkhöz folyamodik a Gainward

A speciális kialakítású, a referenciától jelentősen eltérő videokártyák fejlesztésében élenjáró Gainward bejelentette, hogy egy újabb középkategóriás GeForce típussal egészíti ki kínálatát. A GeForce 8600 GT-re alapozó kártya különlegessége ezúttal nem elsősorban a megemelt órajelekben vagy az extra hűtésben keresendő, sokkal inkább a memória mérete tűnik figyelemreméltónak, a Gainward ugyanis 1 gigabájt memóriával pakolta meg az újdonságot; ez a mennyiség pedig egyelőre nemhogy a középkategória, de még a csúcskategória videokártyáira sem jellemző.

A Gainward Bliss 8600 GT 1024MB TV DD típusú videovezérlő egy jól bevált marketingfogással próbál majd piacot szerezni: bizonyos felhasználói körökben elterjedt (tévhit), hogy a videokártyákon található memória mennyisége egyenes arányban áll a teljesítménnyel. A valóság a legtöbb esetben – ahogy most is – azonban nem igazolja ezt, a kártyára épített G84-es GPU ugyanis gyakorlatilag sokszor képtelen kihasználni a referenciaajánlásban meghatározott 256 megabájtnál nagyobb méretű VRAM-ot. Jellemző, hogy az NVIDIA jelenlegi kínálatának csúcsát képező GeForce 8800 Ultra ennek a memóriamennyiségnek a háromnegyedét hasznosítja, ennél nagyobb képpuffert pedig szinte már csak a professzionális célra szánt megoldásokra építenek.

A Gainward új üdvöskéjén lévő memória ráadásul 2 nanoszekundumos DDR2 chipekből épül fel, a memória-órajel ennek megfelelően 500 (effektíve 1000) MHz-ben lett meghatározva. Így hiába tuningolták 600 MHz-ig és látták el egyedi hűtéssel a GPU-t, az újdonság teljesítményét tekintve mégis elmarad a referenciakártyáktól. Az 1 gigabájt memóriával felvértezett Bliss 8600 GT 1024MB TV DD a jövő héten kerülhet forgalomba, ára a tengerentúlon várhatóan 250 dollár lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés