Hirdetés

Megjelent a VIA C3 "Nehemiah" processzor

Január végétől kezdi meg új Nehemiah magos, 1 GHz-es processzorának szállítását a tajvani VIA Technologies cég. A chip egy integrált PadLock Data Encryption Engine nevű hardveres biztonsági (adattitkosítási) funkcióval rendelkezik. A PadLock motor szívében olyan véletlenszám-generátor van, amelyik a chip által előidézett elektromos zajt és feszültséget használja föl, hogy biztonságos véletlen kódszámokat generáljon. Egy új x86-os utasításnak köszönhetően direkt hozzáférés lehetséges e funkció szoftveres aktiválásához. A szoftvergyártók és -fejlesztők közvetlenül kapják majd a véletlen számokat a processzortól, így nem lesz szükség külön szoftveres meghajtóprogramokra.

Az adatbiztonság napjainkban az egyik legfontosabb számítástechnikai követelmény, főleg azóta, hogy egy MIT-tanulmány kimutatta, milyen könnyen helyreállíthatók a letörölt adatok a kidobott használt merevlemezekről. Az Intel és a Transmeta azonnal reagált és megerősítették termékeikben a biztonsági funkciókat. A világ legnagyobb félvezető-gyártója egy idő óta véletlenszám-generátorokkal kínálja chipsetjeit.

Az Intel sem tétlenkedik, "La Grande"-nak hívják azt az új technológiát, amely része lesz az új P4-es chipsetnek. Ennek értelmében egy meghatározott eljárás során a merevlemezek védettek lesznek a jogosulatlan felhasználók kíváncsiskodásától és az adatokat kódolva lehet majd küldözgetni a számítógépek között. Magán a winchesteren továbbra is kódolatlanok maradnak az adatok - állítja az Intel. A Transmeta is hasonló funkciókkal akarja ellátni a legújabb Crusoe processzorát. A VIA ennek ellenére hisz a terméke biztonsági tulajdonságaiban, Richard Brown alelnök szerint az új CPU segítségével gyorsan és biztonságosan titkosíthatók az adatok.

Az új, Socket 370-es foglalatú 1 GHz-es CPU a módosított CoolStreamT processzor-architektúrára épül, 128 KB-os első és 64 KB-os másodszintű gyorsítótárral rendelkezik és ismeri az Intel SSE1 utasításkészletét. Elődjénél közel 20 százalékkal nyújt nagyobb teljesítményt az üzleti, 50 százalékkal többet a multimédia-alkalmazásoknál, valamint akár 70 százalékkal gyorsabban futnak majd rajta a játékok (jórészt azért, mert immáron a processzorba integrált FPU teljes, és nem 50%-os órajelen üzemel).

Az új C3 a legnagyobb teljesítmény kifejtésekor is kevés áramot fogyaszt (a maximális áramfelhasználás 1 GHz esetén alig több, mint 10 watt!) és a hőleadása is minimális. A processzor 35 dollár lesz, ami azt jelenti, hogy az új CPU az Intel Celeronok árai (a legolcsóbb 54 dollár) alatt marad.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés