Hirdetés

Mégis Blu-ray lejátszóvá válhat az Xbox?

Jelenleg ismét úgy tűnik, nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a Microsoft Xbox 360 konzolgépe belátható időn belül képes lesz Blu-ray mozik lejátszására is. Bár ezt az eshetőséget két hete még határozottan cáfolták a redmondi vállalatnál, Tajvanon mostanra állítólag már javában fejlesztik a konzol új kék lézeres optikai egységét.

A tűzhöz közeli DigiTimes iparági forrásoktól úgy értesült, hogy az ominózus Blu-ray olvasó kifejezetten az Xbox 360 konzolokhoz készül majd a Lite-On IT gyárában. Ha az információk helytállóak, a mérnökök egyelőre egy beépíthető optikai egységen dolgoznak, melyet az év második felében kezdenének szállítani a megrendelőnek. A Lite-On IT egyébként régóta beszállítója a Microsoftnak: az ázsiai gyártónál készül a jelenleg kapható Xbox 360-okba épített DVD-olvasók igen jelentős hányada.

A Blu-ray korongok olvasására is képes kék lézeres egységet várhatóan az Xbox 360 konzolcsalád egy teljesen új tagja, esetleg a jelenlegi csúcsmodellnek számító Xbox 360 Elite utódja kaphatja meg alapfelszereltségként. A Sony PlayStation 3 konzolgépe a kezdetek óta Blu-ray olvasóval kapható, fontos különbség ugyanakkor, hogy az új generációs PlayStation esetében a játékprogramok is az új médiumon kerülnek forgalomba, míg az Xbox 360-nál vélhetően nem változik az eddigi gyakorlat, azaz a szoftverek továbbra is DVD-ROM-on érkeznek majd, a Blu-ray olvasó pedig kizárólag a filmlejátszási képességek bővítése végett kerülne a repertoárba. A híreszteléseket egyelőre egyik fél sem kommentálta.

A Microsoft február végén jelentette be, hogy miután a formátumháború a Blu-ray javára dőlt el, leállítja az Xbox 360 konzolhoz csatlakoztatható HD DVD meghajtók gyártását. A hír nyomában szinte azonnal megindultak a találgatások, vajon kínál-e a jövőben a Microsoft újabb, ezúttal már a Blu-rayt támogató olvasót a játékkonzolhoz, és ha igen, mikor fog megtörténni a bevezetés.

Nem sokkal később Stan Glasgow, az amerikai Sony Electronics elnöke azt nyilatkozta, hogy folyik az egyeztetés a Microsofttal a BD-meghajtók ügyében, majd Steve Ballmer, a Microsoft első embere is utalt a Blu-ray támogatásra, jóllehet az ő szavait már többféleképpen lehetett értelmezni. Március közepén végül Aaron Greenberg, a redmondi cég egyik termékmenedzsere határozottan cáfolta, hogy bármiféle egyeztetés folyna az ügyben akár a Sonyval, akár a Blu-ray Disc Szövetséggel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés