Hirdetés

Meghalt Adam Osborne, a mobilszámítógépek atyja

Az 1981-ben saját maga által bemutatott Osborne 1, Modell 1 nevű készülék ugyan még nem egy mai értelemben vett notebook volt, hanem egy olyan 12 kilogramm súlyú bőröndszámítógép, amely beépített 5 colos képernyővel rendelkezett. Az eszköz alapját a Z80 képezte és CP/M-mel, valamint két floppy meghajtóval is el volt látva. A működéséhez szükséges 12, illetve 5 Voltot tápcsatlakozóról vagy elemek segítségével kapta meg.


Forrás: www.heise.de

Osborne-t tartják a számítástechnikában olyannyira népszerűvé vált "csomagok" (konstrukció, amelyben több terméket egy áron kínálnak) létrehozójának is. Az első (az 1985-ös "Dr. Osborne Kitt" elődjének számító) csomag ára még 1795 dollár(!) volt és tartalmazta az akkor fontosnak számító szoftvereket, mint például: WordStar, SuperCalc, dBase II stb.


Forrás: www.heise.de

Adam Osborne 1939-ben Thaiföldön született, Indiában nőtt fel, később Nagy-Britanniába került. A 70-es években saját kiadású könyveket dobott a piacra, köztük volt az "An Introduction to Microcomputers" című is. 1979-ben eladta a tulajdonában lévő kiadót a McGraw-Hill cégnek és megkezdte az "Outdoor" (kültéri) számítógépek kifejlesztését. Eleinte cége - az Osborne Computer Corporation (OCC) - havonta 10 ezer PC-t is eladott, ám 1983-ban a vállalat (néhány hibás döntés miatt) csődközelbe került. A mobilszámítógépekből így a későbbiekben a Compaq és a többi cég csinált sikersztorit.

A feltaláló azonban nem adta fel, visszatért a kiadói- és szoftverüzletbe, létrehozta a Paperback Software céget és megalkotott egy táblázatkezelőt, majd emiatt összetűzésbe került a Lotusszal. Utóbbi szerzői jogok megsértésével vádolta és 1990-ben végül meg is nyerte a pert. Osborne megtört, visszatért Indiába és végül több szívinfarktus után, március 18-án elhunyt. Bár az üzleti életben nem volt túlzottan sikeres, neve mégis fogalommá vált a számítástechnikában, ma is őt tartják az első hordozható számítógép megalkotójának.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés