Hirdetés

Megérkezett az OpenCL 1.2 az NVIDIA meghajtójába

Az NVIDIA elérhetővé tette legújabb, WHQL aláírással rendelkező, 350.12-es meghajtóprogramját. Az új eszközillesztő a Windows 8.1, 8, 7 és Vista operációs rendszerekre telepíthető, és az Ion, valamint a GeForce 400, 500, 600, 700, 900 és a Titan szériás termékekkel rendelkező felhasználók hasznosíthatják. Ezenkívül az illesztőprogram tartalmazza a 9.15.0324-es verziójú PhysX drivert is. A mobil GeForce-ok támogatását az NVIDIA külön meghajtóval oldja meg.

Az általános hibajavításokat is tartalmazó drivercsomag esetében fontos kiemelni, hogy az NVIDIA módosított a nemrég megjelent Battlefield Hardline című alkotás korábbi meghajtóban bevezetett profilján, így ez új meghajtó már sokkal stabilabb lett mint az elődje, amivel elkerülhető a DXGI futtatási környezet által okozott programösszeomlások (DXGI_ERROR_DEVICE_HUNG) jelentős része, amely főleg a Kepler architektúrára épülő grafikus vezérlőkre jellemző. Szintén javult a Dragon Age: Inquisition című játék stabilitása, ugyanis a március elején kiadott javítás számos felhasználónál kifagyasztotta a DXGI futtatási környezetet, a március végén érkezett frissítés pedig még ezen a helyzeten is rontott, mivel már magát a WDDM felületet is levágta, de az új meghajtóval ezek a hibák az előzetes tesztek alapján jelentősen megritkulnak.

Ezeket a gondokat egyébként nem az NVIDIA okozza, hanem a Frostbite 3 DirectX 11-es módja működik sokszor túl agresszív optimalizálással, ami sajnos a meghajtókon keresztül nem javítható, de a DirectX 11 DXGI futtatási környezete által okozott programösszeomlások száma radikálisan csökkenthető. Ha a problémák az említett játékokban megritkulnak, de nem tűnnek el, akkor a grafikai beállítások csökkentésével lehet tovább javítani a stabilitást.

Az új meghajtó tartalmazza a szükséges profilt az érkező Grand Theft Auto V című játékhoz is, illetve mostantól az Assassin's Creed Rogue, az Oddworld: New 'n' Tasty! és a Victor Vran című alkotások SLI-ben is üzemképesek. Emellett további extra még az 5K-s kijelzők javított támogatása.

A legfontosabb újításnak azonban az OpenCL-re vonatkozó frissítés számít, ugyanis a 350.12-es meghajtóprogram OpenCL 1.2-es verziójú meghajtót támogat, amelyet a Kepler és a Maxwell architektúrákra épülő GeForce-ok kezelnek. Ez abból a szempontból fontos lépés, hogy az NVIDIA képes legyen támogatni a Vulkan API-t, utóbbi ugyanis megköveteli a SPIR-V kezelését, ami pedig minimum megköveteli az OpenCL C 1.2-es programnyelv támogatását. Lényegében ehhez kellett továbblépni az OpenCL 1.1-ről.

Az új meghajtóhoz tartozó dokumentáció, illetve maga a driver – a megfelelő adatok megadása után – letölthető az NVIDIA szerveréről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés