Hirdetés

Megérkezett a legújabb Fujifilm csúcskompakt, az X100F

Negyedik generációjába lép és ezzel együtt hasznos extrákkal gazdagodott a Fujfilm APS-C szenzoros kompakt fényképezőgépe.

A Fujifilm igen tudatosan fejleszti a méltán népszerű X100-as sorozatot, melynek a legújabb kiadása közel két és fél év elteltével frissült és komoly fejlődésen esett át az X100T-hez képest. A gép ugyanazt a 24,3 MP-es X-Trans III CMOS szenzort kapta meg, amit legnagyobb testvérében, az X-T2-ben is találhatunk, ahogy az X-Processor Pro jelfeldolgozó egységet is onnan kölcsönözte. A gép érzékenysége alapbeállítások mellett ISO 200 és 12 800 között állítható, szemben az előd 6400-as értékével, míg kiterjesztett módban változatlanul ISO 100 és 51 200 közötti tartomány áll a rendelkezésünkre. Az X-T20-hoz hasonlóan 49-ről 91-re növekedett a választható fókuszpontok száma, azonban az X100F nélkülözi a fázis-érzékeléses pontok használatát. A gyártó elmondása szerint gyorsabb lett ugyanakkor a fókuszsebesség, ami akár 0,08 másodperc alatt is képes élesre állítani a típus állandójának tekinthető 23 mm F2 optikát, melyben 8 lencsét találunk 6 csoportba rendezve. Mindemellett a teljes gép sebessége javult, beleértve az indulási és kioldás késleltetés idejét is, melyek rendre 0,5 és 0,2 másodpercnek felelnek meg.


[+]

Elektronikus zár most is rendelkezésre áll, és marad a 1/32 000 másodperces legrövidebb záridő is, míg a sorozat sebesség a korábbi 6 helyett már 8 kép/másodperces tempót ígér. A nagyobb felbontású szenzor ellenére 4K videót nem kapunk, továbbra is az 1080p/60p jelenti a maximumot 36 Mbps bitráta mellett.


[+]

Azonban nem csak a gép belsejében történtek komoly változások. A felső traktus ugyan továbbra is ismerősen köszön vissza, maradt tehát a záridő és expozíciós korrekciós tárcsa is. Előbbibe viszont integrálták az érzékenység tárcsát is, utóbbi pedig egy C móddal gazdagodott, amivel +/- 5-re módosulnak a szélsőértékek. Hátul számos újdonságot vehetünk észre, hiszen a váz bal oldaláról a jobb oldalra költözött az összes gomb, valamint megjelent a fókuszpont választó tárcsa. Ennek jó hasznát is vesszük majd, mivel a fix 3”-os, 1,040 millió képpontos LCD kijelző továbbra sem érintés érzékeny. Szintén a kezelhetőséget javítja, hogy paraméter tárcsát már nem csak hátul, de elől is kapunk. A hibrid kereső sem maradhatott fejlesztés nélkül, így már nagyítási lehetőséget is kínál emennyiben EVF módban használjuk.


Kattintásra galéria nyílik! [+]

Az X100F is megkapja az ACROS film szimulációs szűrőt, valamint a nagylátó és tele előtétlencsék második generációját is, melyeket az elektronikus kapcsolatnak köszönhetően automatikusan érzékel a váz és ennek megfelelően korrigálja a torzítást. Csatlakozókból most is a micro USB és HDMI áll rendelkezésre, de kapunk mikrofonbemenetet és Wi-Fi modult is. Bár a váz továbbra is magnézium alapokra épül, az időjárás viszontagságai ellen nem védett. Tömege azonban majd 30 grammal növekedett, így már 469 grammot nyom. A X100F fekete és ezüst színben februártól lesz elérhető 1300 dolláros áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés