Hirdetés

Megérkezett a GDDR3

Az NVIDIA a világon elsőként használ GDDR3 memóriachipeket grafikus processzorainak kiszolgálására. A Santa Clara-i cég a Samsunggal és videokártya-gyártó partnereivel együttműködve néhány héten belül piacra dobja a gyorsabb és alacsonyabb fogyasztású memóriával társított GeForce FX 5700 Ultrára épülő kártyákat. Jelentős fegyvertény ez az NVIDIA számára – hiszen sikerült megelőznie a specifikációt kidolgozó ATI-t –, minket, felhasználókat azonban aligha hoz lázba, hogy az új technológia egy középkategóriás grafikus processzor mellett kerül bevezetésre.

Már korábban beszámoltunk róla, hogy a DDR2 memóriaszabvány alapjaira épülő, félrevezető módon GDDR3-nak nevezett specifikáció 1600 Mb/sec/tű adatátviteli sebességet tesz lehetővé, ami kétszerese a DDR1 szabvány adatátviteli sebességének. A Samsung által gyártott lapkák 1,8 volt tápfeszültséget igényelnek, fogyasztásuk pedig 1,2 watt.

A 128 GDDR3 memóriával ellátott, GeForce FX 5700 Ultra alapú kártyák március közepén jelennek meg, egyebek mellett az Albatron, az ASUS, a BFG Technologies, az eVGA.com, a Gainward, a Gigabyte, a Leadtek, az MSI, a PNY és az XFX kínálatában. A várható árakról egyelőre nem tudunk beszámolni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés