Hirdetés

Megérkezett a 64 bites Xeon

A várakozásoknak megfelelően az Intel tegnap bemutatta 64 bites kiterjesztéssel ellátott, munkaállomásokba szánt Xeon processzorát. Az AMD Opteron közvetlen versenytársának számító új chipek 2,8, 3, 3,2 és 3,4 és 3,6 GHz sebességű változatokban vásárolhatók meg.

A korábban Nocona kódnéven ismert processzor 90 nanométeres gyártástechnológiával készül, 1 MB másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, 800 MHz-es rendszerbuszt használ, a hatékony energiafelhasználás biztosítása érdekében támogatja a Demand Based Switchinggel (DBS) kombinált Enhanced Intel SpeedStep technológiát, valamint az Extended Memory 64 technológiának (EM64T) köszönhetően képes 64 bites végrehajtásra is. Az interneten megjelent első beszámolók szerint az új chip nem működik együtt teljes mértékben az AMD64 utasításkészletre optimalizált, már hozzáférhető – Linux és béta állapotú Windows – operációs rendszerekkel – a teljes 64 bites funkcionalitás csak a szoftverek későbbi változataival lesz kihasználható. Ennek az Intel és az AMD 64 bites implementációja közötti kisebb eltérések az okai.

Az új processzorhoz a korábban Tumwater kódnéven emlegetett Intel E7525 lapkakészlet jár, amely a 800 MHz-es rendszerbuszt mellett elboldogul a PCI Express felületre illeszkedő video- és egyéb bővítőkártyákkal, és kétcsatornás DDR2 memóriavezérlővel rendelkezik. Az Intel közleménye szerint körülbelül két hónap múlva – egy rigorózusabb tesztelési folyamat befejeztével – követik a munkaállomásokba szánt modelleket a kétprocesszoros szerverekhez kínált Nocona chipek. Ezek kiszolgálásért – az IOP332 (Dobson) I/O processzor mellett – az E7520 (Lindenhurst) és E7320 (Lindenhurst-VS) lapkakészletek lesznek felelősek.

Az új chipek ára 1000 darabos közvetlen megrendelés esetén a következőképpen alakul: 3,6 GHz 851 dollár; 3,4 GHz 690 dollár; 3,2 GHz 455 dollár; 3 GHz 316 dollár és 2,8 GHz 209 dollár. A 3,6 GHz-es modellek kezdetben csupán korlátozott mennyiségben lesznek megvásárolhatók – áll a vállalat közleményében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés