Hirdetés

Még jó ideig csak a Valve kap az AMD-től Van Gogh SoC APU-t

Ez persze a Steam Decken belül Aerith kódnéven fut, de ugyanazt a lapkát használja, amit az AMD magának fejlesztett.

Még az előző év végén írtunk arról, hogy az AMD idénre készül egy Van Gogh kódnevű fejlesztéssel, amely gyakorlatilag a Steam Deck által használt SoC APU. Utóbbi gépben persze az Aerith kódnevet viseli, mivel a Valve szabta meg a paramétereit, de a lapka gyakorlatilag megegyezik a vörösök saját fejlesztésével.

A kérdés igazából az, hogy mikor használhatják a szóban forgó fejlesztést más cégek is, és sajnos úgy néz ki, hogy egyhamar nem, ugyanis a Steam Deckre leadott rendelések még mindig olyan nagyok, hogy a Valve szinte mindegyik lapkára igényt tart. Ez leghamarabb az év második felében enyhülhet, de akkor már közel kerül a Dragon Crest kódnevű SoC APU startja is, ami gyakorlatilag egy továbbfejlesztett Van Gogh.

Információink szerint a Dragon Crest lényege az optimalizálás, mivel a lapka pontosan ugyanazokat a részegységeket tartalmazza, amelyeket a mostani előd, ugyanabba a tokozásba illeszthető, viszont nagyobb teljesítményt kínál, miközben a fogyasztása is csökkenni fog. Ez nagyrészt annak lesz köszönhető, hogy az AMD átmenti a Rembrandt SoC APU energiatakarékosságot biztosító fejlesztéseinek egy részét.

A Dragon Crest ezzel biztosan érdekes lesz a Valve számára is, hiszen gyakorlatilag érdemi munka nélkül ki tudják cserélni a Steam Deck rendszerchipjét. Ettől ugyan a kézikonzol tudása nem nő majd, de az üzemideje és sebessége fejlődhet. Emellett úgy tudjuk, hogy a Dragon Crest már többeknek elérhető lesz a követező termékgeneráció során, mivel jóval többet gyártanak majd belőle, mint a Van Goghból

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés