Hirdetés

Továbbfejlesztett Helio rendszerchippel készül a MediaTek

A MediaTek bejelentette, hogy még a nagy újításnak tekinthető Helio X20 előtt érkezik egy Helio X12-es lapka is, amely az eddigi legerősebb, Helio X10-es, vagy más néven MT6795-ös rendszerchipjük T jelzésű variánsának továbbfejlesztése lesz.

A TSMC 28 nm-es HPC+ gyártástechnológián készülő újdonság az ARM Big.Little koncepcióját veti be, de nem a megszokott formában. A lényeg az, hogy összesen nyolc darab processzormag található a termékben, amelyek két blokkra oszthatók, és mindkettőben négy darab Cortex-A53 mag van ARMv8-as architektúrával. Ezek maximális órajele 2,2 GHz ugyanakkor az energiatakarékossági profil a két blokkban eltérő, vagyis az egyik blokk némileg lassabb lesz, mint a másik, de kevesebbet is fog fogyasztani. Terhelés mellett viszont mindegyik mag ugyanarra képes, tehát ilyenkor a két blokk teljesítménye és fogyasztása megegyezik. A gyakorlatban persze majd közbeszólhat a melegedés, ami végeredményben majd órajelcsökkenéshez vezet, de ezeket nehéz elméleti szintre lebontva elemezni.

A rendszermemória LPDDR3 szabványú megoldás lehet PoP tokozással. Ennek elérése két memóriacsatornára lesz bízva, továbbá a memória-sávszélesség elérheti a 14,9 GB/s-ot. Az IGP szempontjából egy Imagination PowerVR GX6250-es megoldás kerül bevetésre, amely 750 MHz-es órajelen üzemel, illetve támogatja az OpenGL ES 3.2-t, illetve az OpenCL 1.2-t és a Renderscript felületet, valamint az érkező Vulkan API-t is. A lapkában lesz még integrált 4G/LTE modem, illetve a HEVC formátumú 4K-s videók dekódolásáról és kódolásáról egy dedikált hardveres blokk gondoskodik. Mindemellett a két integrált ISP-je 21 megapixeles kamerát támogat. A legfőbb újítás azonban a korábbi csúcslapkához képest az eMMC 5.1-es szabvány támogatása.

A Helio X12-es SoC várhatóan a következő évben tűnhet fel az egyes mobil eszközökben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés