Hirdetés

Már nyereséges a Hitachi

Japán legnagyobb elektronikai konszernje 2,5 százalékkal, 68,2 milliárd dollárra növelte a forgalmát és 232 millió dolláros nettó nyereséget ért el. A tavalyi üzleti évben a cég még 4,02 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A vezetőség ezután takarékossági-költségcsökkentő programot hirdetett meg, elbocsájtott húszezer alkalmazottat (15 ezret csak Japánban), bezárt számos gyárat, hogy újra egyenesbe hozza a vállalatot.

Az ismert vállalat az intézkedéseket az alábbi okokkal indokolta: az információ-technológiai piacot és cégeket sújtó recesszió, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utóhatásai. A német Heise internetes oldalon egy éve megjelent hír szerint, minden 40 évnél idősebb munkatársat korengedménnyel nyugdíjba küldtek 2002. júniusáig (persze nem üres kézzel) a kétéves keresetüknek megfelelő összeget kaptak végkielégítésként. A nadrágszíj-szorító politikának tehát úgy tűnik meg lett az eredménye.

Persze a Hitachi korántsem ülhet a babérjain. A következő, már elindult üzleti évre a cég 11 százalékkal emelkedő, 1,4 milliárd dolláros nettó nyereséggel számol, ám a forgalma két százalékkal csökkenni fog, 66,5 milliárd dollárra számítanak. A fejlesztésekbe és beruházásokba fektetett pénzt három százalékkal növeli majd a vállalat, így az elérheti a 674 millió dollárt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés