Hirdetés

Már nem sokáig marad kiváltság a négymagos processzor

Bár idén még a kétmagos processzorok csaknem teljes térhódítása várható, belátható időn belül jelentősen nőhet a négy processzormaggal felvértezett számítógépek forgalma – írja jelentésében az iSuppli piackutató. Négymagos rendszereket jelenleg zömében csak kiszolgálóként, illetve teljesítményigényes feladatokra rendszeresített munkaállomásokként alkalmaznak, a trendek azonban azt mutatják, hogy egy-két éven belül már teljesen átlagosnak tekinthetők majd azok a PC-k, melyek ilyen CPU-t tartalmaznak. Mindehhez persze nem kell különösebb jóstehetség: a két nagy processzorgyártó gyilkos rivalizálása folyamatosan lejjebb szorítja az árakat, miközben a szoftverfejlesztőknek köszönhetően lassan értelmet is nyer a többmagos CPU használata.

Az iSuppli mindenesetre konkrét számadatokkal is szolgál előrejelzésében: a piackutató szerint 2009 végére már minden második átlagosnak mondható (500 és 1000 dollár közti ársávban kapható) számítógépben négy processzormag dolgozik majd. Ez az arány ebben az árkategóriában idén év végén várhatóan 7, rá egy évre pedig 18 százalékos lesz – áll a prognózisban. Ennél jóval gyorsabban terjednek a négymagos CPU-k a csúcskategóriás konfigurációk részeként: év végére az 1000 dollárnál drágább PC-k harmadában, rá két évre pedig 94 százalékában az Intel vagy az AMD valamelyik négymagosa dolgozik majd.

A piacelemző cég kevésbé optimista számadatokkal szolgál a hordozható számítógépek négymagos migrációját illetően. Prognózisuk szerint 2009 végén az átlagos, 750-2000 dollárba kerülő noteszgépek mindössze 11 százaléka hagyja el négymagos CPU-val felszerelve a gyárat. Ebben természetesen az is közrejátszik, hogy az AMD és az Intel jelenleg egyáltalán nem kínál négymagos mobil CPU-t, az első ilyen processzor bemutatásáig pedig még hosszú hónapok vannak hátra.

Előzmények

Hirdetés