Hirdetés

Már nem mindenki érdekelt az Intel Broadwell startjában

Az Intel a Broadwell startjának folyamatos csúsztatásával egy érdekes probléma elé néz. A termék az év közepén startolt volna, de a vállalat már korábban is elmondta, hogy idén csak a kétmagos megoldások jelennek meg. Ez jelenleg az Y-os, mára Core M kategóriába sorolt alacsony fogyasztású modellekre korlátozódik, de már itt is történt némi változás, mivel a kereskedelmi start ugyan az év végén megtörténik, de a következő év februárjáig korlátozott mennyiségben lesz elérhető a lapka. Ezzel párhuzamosan az Intel Braswell is a következő év márciusára csúszik, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a vállalat szinte minden 14 nm-es node-ra vonatkozó gyártókapacitást Broadwellre szán, annak érdekében, hogy a partnerek legalább minimális mennyiségű termékkel elő tudjanak állni az ünnepi szezonra.

Az OEM-ek számára azonban ez az egész stratégia nem kedvező. Az új útitervekből kiderül, hogy a Skylake a tervek szerint elkészül, ami egyrészt jó hír, másrészt viszont feleslegessé teszi a Broadwellt. Megtudtuk, hogy lesz olyan kategória, ahol a Broadwell és leváltónak szánt Skylake megjelenése között csupán három hét telik majd el. Ennyi időre egyszerűen teljesen felesleges kiadni a Broadwellt, mert értelmetlen terméket építeni rá. Ezzel kapcsolatban nem egy OEM is arra az álláspontra került, hogy bizonyos területeken már nem érdekeltek az előbb említett lapka használatában, ugyanis az adott termékre vonatkozó tervezési költség nem lenne visszatermelhető.

A 2015-re tervezett mobil útiterv éppen ezért módosulhat is, mivel túlságosan közel kerül egymáshoz a két lapka. A Core M kategóriát figyelembe véve tárgyalások folynak arra vonatkozóan, hogy a Broadwell jelenjen meg minél hamarabb, ami a legújabb adatok szerint most már tényleg a következő év elejét jelenti, de cserébe a Core M kategóriába sorolt Skylake modellek vagy legyenek törölve, vagy csak 2016-ban érkezzenek. Ez a partnerek számára lényeges szempont, hiszen ki kell termelni a Broadwellel felszerelt gépek fejlesztési költségét, és ennek nem tesz jót, ha fél évvel később jön az utód. Egyrészt megnövekszik a tervezésre szánt éves költség, másrészt nehéz megítélni, hogy a potenciális vásárlók közül hányan vásárolnának annak tudatában, hogy igen hamar jön a modernebb verzió.

Az útiterv a mobil piacra tervezett H-s, azaz erősebb teljesítményű modellek esetében kritikus. Ahogy említettük a Broadwell és a Skylake között csak három hét lesz, vagyis teljesen értelmetlen H-s Broadwell lapkára épülő terméket piacra dobni. Itt két eset lehetséges. Vagy törlésre kerül a Broadwell ebben a kategóriában, vagy elcsúsztatják a Skylake megjelenését. Az OEM-ektől megtudtuk, hogy az Intel véleménye szerint a Broadwell és a Skylake inkább kiegészíti egymást. Utóbbi lapkát ugyanis úgy tervezték, hogy az IGP-je nagyobb tudású legyen, illetve TDP keretből is többet kap, aminek következtében a processzormagok órajele és ezzel azok teljesítménye csökkenni fog. Ezzel szemben a Broadwell még mindig inkább a processzormagokra fekteti a hangsúlyt. Ez azonban az OEM-ek nézőpontjából lényegtelen, még akkor is, ha technikailag elfogadható az indok. A vásárlók nagyon nagy többsége egyszerűen nem a lapka típusa alapján fogja meghozni a döntését, vagyis mindenképpen szükségtelen két olyan platform párhuzamos forgalmazása, amely egy gyártótól származik, és nagyjából ugyanazt a piacot fedik le.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés