Hirdetés

Már majdnem kész a VIA új CPU-ja

Az elmúlt év tavaszán írtunk a VIA CN-R kódnevű fejlesztéséről, aminek startja az eredeti tervekhez képest az idei évre csúszott, de a vállalat nem törölte a megjelenést, így számíthatunk a termék érkezésére. Ez olyannyira igaz, hogy már előzetes adatok is vannak a teljesítményről, melyet a SiSoftware adatbázisa szolgáltatott.

Korábbról már ismerté vált, hogy a CN-R kódnevű fejlesztés a 2008-ban debütált Isaiah architektúra továbbfejlesztése. Az újdonság lényegi előnye a konkurens AMD Jaguar és az Intel Silvermont processzormagjaihoz képest, hogy órajelenként három utasítást is képes feldolgozni, szemben az előbbi két rendszer két utasításával, illetve támogatja az AVX2-t is. Utóbbit az Intel a Silvermont esetében egyszerűen nem is építette be, míg az AMD megállt az első AVX opciónál. Természetesen a PadLock egység is kiegészül új kriptográfiai utasításokkal.

A 28 nm-es gyártástechnológián készülő új VIA processzor négy magot rejt, a melyek maximum 2 GHz környékén képesek üzemelni, emellett 4 MB-os megosztott gyorsítótárat kapnak. Utóbbi esetében még mindig kérdés, hogy ebből mennyi lesz aktív. A fogyasztás szem előtt tartása érdekében a vállalat inaktiválhatja a gyorsítótár felét.

A VIA most sem jutott el az integrációig, így a memóriavezérlő, illetve az integrált grafikus vezérlő egy külön vezérlőhídban kap majd helyet, az összeköttetésről pedig a V4 nevű rendszerbusz gondoskodik. A SiSoftware adatbázisából származó adatok alapján a 2 GHz körüli órajelen üzemelő CN-R termékminta az alábbi teljesítményre képes:

Teljesítményadatok a SiSoftware adatbázisából
Teszt VIA CN-R tesztlapka AMD Athlon 5350 Intel Atom Z3770
CPU Arithmetic 20 GOPS
22,66 GOPS 15,1 GOPS
CPU Multimédia 50,20 Mpixel/s
47,56 Mpixel/s 25,9 Mpixel/s
Multicore Efficiency 3,1 GB/s
4 GB/s 1,7 GB/s
Cryptography (HS) 1,5 GB/s 1,48 GB/s 0,4 GB/s
PM Efficiency (ALU)
2,9 GIPS 2,88 GIPS 2,5 GIPS
Financial Analysis (DP) 3 kOTPS 3,64 kOTPS 1,5 kOTPS

Az összehasonlítás érdekében a táblázatban szerepel még a SiSoftware adatbázisában megtalálható legerősebb AMD Jaguar (Athlon 5350) és Intel Silvermont (Atom Z3770) architektúrával dolgozó négymagos processzor is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Előzmények

Hirdetés