Hirdetés

Már idén piacra kerül az első 90 nm-es Sempron

A X-bit labs az AMD-hez közel álló forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a 3100+ jelzésű Sempron esetében is hamarosan megtörténik a „CG” steppingről a „D0”-ra történő váltás. Ez azt jelenti, hogy ennél a processzornál is átállnak a 130 nanométeresről a 90 nm-es gyártási eljárásra, amely elvileg kisebb fogyasztást és nagyobb teljesítményt tesz lehetővé.

A CPU-ban alkalmazott mag kódneve nem ismert, de úgy tudni, hogy az Athlon 64-eknél már rendelkezésre álló Winchester maghoz képest kisebb másodszintű gyorsítótárral (512 helyett 256 kB) rendelkezne, és nem támogatná 64 bites programkódok futtatását. A Socket 754 foglalatba illeszkedő új modell ugyanakkor – arra alkalmas operációs rendszerrel – már használná a memórialapok védelmét szolgáló NX (no execute) bitet.

Az AMD útitervének megfelelően korábban 2005 első felére vártuk a 90 nm-es Sempronok piacra dobását, a szállítás azonban a hírek szerint már november elején megkezdődik. Ennek hátterében egyrészt az állhat, hogy a technológia bevezetése és a tömegtermelés felfuttatása a vártnál simábban zajlik a drezdai üzemben, így megéri gyorsan átállni a gazdaságosabb eljárásra, másrészt pedig az, hogy a vállalat igyekszik az olcsóbb rendszerek terén is a Socket A felől a Socket 754-es alaplapok irányába eltolni a választékot.

A „D0” revízió teljes mértékben kompatibilis a jelenlegi Socket 754-es alaplapokkal, csupán egy BIOS-frissítés szükséges a CPU helyes azonosítása érdekében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés