Hirdetés

Már az alaplapoknál sem tabu a tuning az Intel számára

Megjelent az Intel alaplapkínálatának legújabb nagyágyúja, a Bad Axe 2 becenévvel illetett Desktop Board D975XBX2 típus, mely immáron hardcore tuningosoknak is bátran ajánlható, mintegy alternatívaként a nagy tuningmárkák megoldásaira. Az újdonság elődjéhez hasonlóan az Intel jelenlegi csúcskategóriás alaplapi chipsetjére, a 975X-re építkezik, három PCIe x16 foglalattal rendelkezik és támogatja két grafikus vezérlő összekapcsolását is – ám kissé paradox módon csak az AMD által birtokolt CrossFire technológiával.

A Bad Axe 2 mindazonáltal számos olyan fejlesztéssel gazdagodott, mely az Intel korábbi hitvallásának ellentmondva nemhogy tiltja, de kifejezetten támogatja a processzor, illetve a memória-alrendszer túlhajtását. A D975XBX2 így például annak ellenére képes 800 MHz-en meghajtani a DDR2 memóriákat, hogy az alaplapi lapkakészlet ezt az üzemmódot nem támogatja. Az Intel új tuninglapja lapértesülések szerint mindemellett a rendszerórajel megahertzenkénti emelését is megengedi (200-ról 433 MHz-ig lehet növeli az FSB-t), a szorzót is átállíthatja a tulajdonos, valamint megváltoztathatja a processzor, a chipset és a memória működési feszültségét is.

Az Intel korábban tűzzel-vassal igyekezett megakadályozni a tuningot, így a gyártó korábbi alaplapjai gyakorlatilag csak minimális paraméterezési lehetőségeket adtak a vásárlók kezébe, a cél mindenekelőtt a maximális stabilitás elérése volt. A gyártó később valamelyest lazított ezen a szoros gyeplőn, amikor Pentium 4 Extreme Edition processzorait szorzózár nélkül dobta piacra, ezzel tálcán kínálva a túlhajtás lehetőségét – ám saját alaplapjai akkor sem nyújtottak segédkezet a tuninghoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés