Hirdetés

Már 34 éves a floppy lemez

Az adattároló-specialista Imation cég 1969-ben szállította az első 8-col méretű hajlékony lemezt a számítástechnikai iparnak. Azóta ötmilliárd lemez hagyta el a wahpetoni (Észak-Dakota Szövetségi Állam, Amerikai Egyesült Államok) gyárat.


Forrás: www.chip.de


A 8-colos óriás-floppy tárolókapacitása 300 KB volt, ami akkoriban bőven elegendőnek bizonyult. Hat évvel később megjelent az 5,25-colos "kistestvér". Míg a 8-colos lemezt főleg a professzionális felhasználásra tervezték, addig az 5,25-colos floppy világszerte elterjedt az asztali PC-kben. Később, a 3,5-colos lemez tetőzte be a sikert; az Imation szerint: ha nem jelent volna meg, nem lehetnének ennyire jelen a mindennapokban az adattárolók. Tény: hosszú évekig a floppy volt az egyetlen univerzális digitális adattároló médium. A csúcsidőszakot a 90-es évek jelentették, amikor évente 3,5 milliárd(!) floppyt adtak el. Akkoriban szinte elképzelhetetlen volt egy PC floppy-meghajtó nélkül.

S bár azóta több cég is - így például a Dell - jelezte, már nem lesz kislemez-meghajtó az új PC-iben, Brian Plummer, az Imation Európa képviselője szerint még idén is 1,5 milliárd floppyt fognak eladni. Egy felmérés szerint - amelyben 2900 internetezőt kérdeztek meg - a megkérdezettek 70 százaléka még mindig vesz floppit. Főleg az irodákban népszerű még most is, mivel a CD írásra nem mindig van idő.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés