Hirdetés

Magas hőmérsékleten is működőképes a Fujitsu új FCRAM memóriája

A Fujitsu bejelentette, hogy egészen magas, 125°C-os hőmérsékleten üzemeltethető FCRAM (Fast Cycle RAM) memóriákat fejlesztett ki, melyek elsősorban SiP (System-in-Package) rendszerekhez használhatók. Ezt a megoldást általában a televíziókban, digitális videokamerákban és a hordozható digitális eszközökben használják, ahol a SoC (System-on-Chip) lapka fölé építik be a memóriát, egybetokozva azokat. Az FCRAM alacsony fogyasztásáról és gyors elérési idejéről híres, így tökéletesen alkalmas azokra a helyekre, ahol a kis helyigény mellett a teljesítmény sem elhanyagolható tényező.

Manapság azonban problémát jelent, hogy a legtöbb SoC lapka már komoly hőmérsékleti tartományban működik, míg a memóriák általában nem képesek 100°C-nál nagyobb hőtűrésre. Ilyenkor legtöbbször a hűtőborda a megoldás, de a nagyobb helyigény mellett, ez némi anyagi ráfordítást is kíván. A Fujitsu új FCRAM memóriái már 125°C-ig működőképesek maradnak, így bátran használhatók forró körülmények mellett is.

A DDR SDRAM interfésszel operáló memóriák 256 és 512 Mbit-es kiszerelésben szerezhetők be, és 64 bit-es buszszélességet kínálnak. A lapkák órajelét 200 MHz-re állították be a tervezők, ami 3,2 GB/másodperces adatátviteli sebességet tesz lehetővé. A Fujitsu már gyártja a termékeket, így a partnerek is leadhatják rendeléseiket.

Előzmények

Hirdetés