Hirdetés

Lustább a 65 nm-es AMD processzorok gyorsítótára

Azonos órajelen, azonos beállítások mellett csekély mértékben ugyan, de elmarad elődjétől az AMD nemrég útjára indított, 65 nm-es gyártástechnológiával készülő Athlon 64 X2 processzorainak teljesítménye – derült ki egybehangzóan több tesztelő méréseiből.

A Brisbane-magos AMD processzorok december 5-én debütáltak, egyelőre négy változatban. A négy típus órajele 2,1-től 2,6 GHz-ig skálázódik, magonként 512 kB másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek, mindemellett lényegesen energiatakarékosabbak a korábbi, 90 nm-es Windsor magra épülő példányok többségénél. Bár a CPU-k felépítése a gyártástechnológia-váltás során gyakorlatilag semmit sem változott (erre utal, hogy mindkét magváltozat pontosan ugyanannyi: 154 millió tranzisztort tartalmaz), az újabb változatok a tesztek tanúsága szerint mégis valamivel lassabbak elődeiknél.

Az AMD nemrég a témával kapcsolatban kiadott hivatalos álláspontjában elismerte, hogy szándékosan megnövelték a Brisbane-magba integrált másodszintű gyorsítótár késleltetését, ez eredményezi a mérhető teljesítménycsökkenést. A gyártó szerint erre a későbbiekben esetlegesen megjelenő, nagyobb gyorsítótárral rendelkező példányok miatt volt szükség, ám hozzáteszik, hogy egyelőre nem terveznek ilyen változatokat piacra dobni; az AMD jelenlegi ütemtervében szereplő processzorok továbbra is maximum 1 MB L2 cache-t tartalmaznak magonként.

A régi és az új K8-as mag közti teljesítménykülönbség mindazonáltal jóformán csak a tesztek által mutatható ki, az 1-2 százalékon belüli eltérések a gyakorlatban lényegében észrevehetetlenek. A gyártástechnológiai váltással együtt járó teljesítménycsökkentés mindenesetre szokatlan lépés egy processzorgyártótól, egyben arra is utalhat, hogy az AMD-nél nem sikerült teljesen zökkenőmentesen az átmenet – hívja fel a figyelmet az AnandTech cikke.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés