Hirdetés

Low-end szerverek: mire jó két Cyrix III?

Még a CeBIT-en "derült ki", hogy a VIA Cyrix III-as procijait lehet dual-os kombókban használni, mégpedig úgy (derült ki), hogy a VIA standján látni lehetett egy VIA ApolloPro 133A chipset köré épített szervert, amiben ugye két CPU munkált..

A hír egyrészt meglepő, mert "wow, ez aztán!..", másrészt megintcsak meglepő, hogy erről lövése se, senkinek, korábban.. Vagy legalábbis, miért egy CeBIT-en derül csak ki?.. (persze az is lehet, hogy csak én vagyok tájékozatlan..)

Mert a Samuel 1-es core-ral bíró CPU-k SMP képessége pont hogy ott lehet izgalmas, ahol pl. a Transmeta Crusoe-ja és az Intel megoldásai sem, mert ilyen olcsón senki sem kínál dual CPU-s alternatívát, úgy szerver-ügyileg (mert sem a Crusoe, sem a Celeron nem megy ugye dual-ban..).

Mert ilyen alapon, egy olcsó szerverbe mindössze egy MSI 694D PRO-AR lapot kell vennie a usernek (32+fa), hozzá két Cyrix III-ast, mondjuk 650-eseket (14+fa/stück), és máris olyanunk van, amilyen biztos senkinek a cimbik közül..

Az persze más kérdés, hogy a CPU számítási teljesítményét, és főleg az L2-es cache méretét figyelve, egy ilyen rendszert desktop és szerver szinten már egy xxxMHz-es AMD/Intel single procis cucc is lever, de erre így látatlanban nem merünk mérget venni.. (a dolog tesztelésére egész hamarosan sort fogunk keríteni.. :)

Hirdetés