Hirdetés

Longhorn: fejlettebb hálózati képességek

A Microsoft a Longhorn kódnéven ismert, következő generációs operációs rendszer számára újratervezte a hálózati funkciókért felelős TCP/IP-stacket. A legfontosabb újdonságok között említendő, hogy mind kis sebességű – például vezeték nélküli –, mind több gigabites csatlakozásra optimalizálták.

A rendszerbe más szoftverfejlesztők tűzfalait, tartalomszűrő és vírusvédelmi megoldásait is könnyebb lesz integrálni, rendszergazdák pedig a diagnosztikai eszközök bővítéséből profitálhatnak. A biztonságot növeli az IEEE 802.11i (WPA2) titkosítás implementálása, és a Windowsba történő bejelentkezés, illetve a vezeték nélküli hálózatokban történő autentikáció összevonása. Az IPSec támogatását a szerverek közötti kommunikáció, a domain-elszigetelés és a hálózati hozzáférés védelmének lehetőségével egészítették ki. Mindezek mellett az infrastruktúrát érintő alapszolgáltatásokat (DHCP, DNS, RRAS/VPN, RADIUS) úgy dolgozták át, hogy IPv4 és IPv6 protokollra épülő hálózatokban is teljes mértékben rendelkezésre álljanak.

A Longhorn az alsóbb szinten is szolgál újdonsággal – a Link Layer Topology Discovery (LLTD) protokoll lehetővé teszi az operációs rendszer számára, hogy feltérképezze a helyi hálózatra csatlakozó eszközöket és vizuálisan is megjelenítse egymáshoz való kapcsolódásukat. Ezzel elsősorban otthoni felhasználók számára kívánják megkönnyíteni a hálózat kiépítését és a hibaelhárítást.

A D-Link a napokban zajló WinHEC konferencia alkalmából bejelentette, hogy termékei közül elsőként a már piacon lévő DCS-950 SecuriCam hálózati kamerát és a DNS-120 Network Storage Adaptert készítik fel a szolgáltatás támogatására, ám ezeket követően minden olyan eszközüket is frissítik, amelyek a digitális otthon koncepcióját képviselik, így például routerekkel és hálózati médialejátszókkal fog bővülni a sor.

Előzmények

Hirdetés