Hirdetés

Linus Torvalds szerint az ARM nem fog elterjedni szerverszinten

A 2020-re tervezett 25%-os részesedés nehezen lesz tartható, hiszen eddig ebből nagyjából nulla jött össze.

Az ARM egyelőre nem áll túl jól a szerverpiaci terveket tekintve. Régebben azt mondta a cég vezetője, hogy 2020-ra 25%-os részesedést fognak birtokolni az érintett szegmensen belül, ami ma már nem hangzik túl reálisnak, ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg nagyjából nulla az architektúra jelenléte ezen a területen. Na jó, ez a szó legszorosabb értelmében nem igaz, különböző tesztrendszereket már építettek ki a vállalatok, de ettől még az ARM részesedése mérhetetlenül kicsi.

Csodára márpedig a szerverpiacon nem szokás számítani, így az ARM előrejelzései tévesek voltak. Ráadásul a rosszabbik hír, hogy Linus Torvalds, a Linux operációs rendszer atyja belátható időn belül nem is számít változásra, annak ellenére sem, hogy a tervek rendkívül jól hangzanak.

Linus Torvalds úgy gondolja, hogy az ARM nem igazán érti mi kell a szerverpiac megnyeréséhez. A szakember emlékeztetett arra, hogy az x86 még régebben azzal került előnybe az alternatívákkal szemben, hogy a fejlesztés szempontjából a cégek képesek voltak kis helyi PC-ken megoldani a kisebb feladatok futtatását. Ha ezek bővültek, akkor megérte ténylegesen beruházni egy valós szerverbe, és a további bővülés esetében már hasznosabb az adatközpontokra építeni.

Amíg viszont az érintett cégek a kódjaikat x86/AMD64-es PC-ken fejlesztik és tesztelik, addig jobban ragaszkodnak az x86/AMD64-es szerverekhez is, mivel így az adott munkakörnyezet teljesen átjárható.

Lényegében tehát Linus Torvalds azt írja, hogy amíg az ARM nem kínál olcsó fejlesztői platformot a cégeknek, addig esélytelenek a szerverpiacon, hiszen nem, vagy csak alig lesz olyan érdeklődő vállalat, amely a munkakörnyezetét eltérő utasításarchitektúrákra teszi fel.

Azért annyira nincs veszve minden, hiszen a Microsoft a Windows 10-zel lépeget az ARM felé, illetve nyilván megfelelő Linux disztribúciók is vannak már, tehát még akár meg is valósulhat a szerverpiaci térnyeréshez szükséges tényező, de a vártnál lényegesen tovább tart majd a korábban ígért részesedéseket hozni, ha ez egyáltalán lehetséges.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés