Hirdetés

Kalibráljuk magunk objektívjeinket!

Érdekes eszközt fejlesztett ki a WhiBal feltalálója, Michael Tapes. Közismert, hogy az újabb fényképezőgépekben megjelent a MicroAF Adjustment funkció, amivel a vázat pontosan össze lehet hangolni az objektívvel. Ezzel a lehetőséggel végre a felhasználó maga is elvégezheti azt a folyamatot, amiért eddig akár hetekre szervizben kellett hagynia fényképezőjét és optikáit.

Ezeknek a munkálatoknak a megkönnyítésére alkotta meg Mr. Tapes ezt a nagyszerű eszközt, a LensAlign-et. A készülék az otthoni módszerek (45°-ban beállított skála stb.) legnagyobb hibáját javítja ki: a pontatlanságot. A felhasználók legnagyobb problémáját eddig ugyanis a gép és a tesztábra közti megfelelő szög beállítása jelentette, de számos esetben egy nem megfelelő ábra használata is pontatlanná tehette a végeredményt.

A LensAlign Pro három részből áll: a beállító lapból, a fókusz-célpont ábrából, és egy skálából, amin kiértékelhető az eredmény. A készüléknek kapható egy egyszerűbb változata is, amely annyiban különbözik a Pro-tól, hogy elhagyták a beállító lapot.

Természetesen a LensAlign minden géphez használható tesztelési célra, de beállítani csak azokat fényképezőket lehet, melyek rendelkeznek a jusztírozási funkcióval. Névszerűsítve ezek jelenleg:

  • Canon EOS 1D MkIII, EOS 1Ds MkIII, EOS 5D MkII, EOS 50D
  • Nikon D3, D3x, D300, D700
  • Sony A900
  • Pentax K20D

Íme egy videó, amely bemutatja az eszköz működését.

A LensAlign 2008.12.16-tól kapható, a Pro ára 139.95$, az olcsóbb Lite verzió 2009 januárban várható 79.95$-os áron.

Hirdetés