Lenovo blog: megjelenés előtti próbán a Yoga 520

Február végén mutatták be, most pedig végre hosszabban is kipróbálhattuk a Lenovo Yoga 520 átalakítható notebookot.

A Lenovo ügyesen lépett a Yoga sorozattal, a 360 fokban körbehajtható monitor az egyik legjobb megoldás, ha úgy szeretnénk egy notebookból táblagépet készíteni, hogy a kijelzőt nem tesszük leszedhetővé. A több éve futó család legújabb tagjait, a 720-as és 520-as sorszámú modellt az idei Mobile World Congress kiállításon mutatták be, és utóbbiból vendégeskedett most pár napig nálunk egy példány, amin kipróbálhattuk, hogy mit tud ez a változat.


[+]

Bár a számozásból arra következtethetünk, hogy a Yoga 520 egyfajta belépőszintű modell, ez tulajdonképpen nincs így, a készülék ugyanis felszerelhető Core i7-tel, kerülhet bele 16 GB RAM és 512 GB-os PCIe SSD is, akár 1 TB-os HDD-vel kombinálva. Mindezt kiegészíthetjük egy GeForce 940MX GPU-val, a 14 hüvelykes, érintésérzékeny kijelzőből pedig Full HD felbontású is kérhető, tehát semmiképpen sem klasszikus belépőszintű eszközről van szó. A Yoga 520 esetében a Lenovo azoknak szeretne a kedvében járni, akik egy univerzálisan használható noteszgépet keresnek: a Yoga 520 csúcskiépítésben egy erős multimédiás állomás, ami használható az iskolában, munkában és otthon is, míg alapszinten (például hetedik generációs Core i3-mal vagy akár Pentiummal) felszerelve egy remek második számítógép utazáshoz.

Az opcionális felszerelések listája is gazdag, kérhetünk bele ujjlenyomat-olvasót, aktív tollat a Windows Ink kihasználásához, és így tovább. Mindez alá egy háromcellás Li-ion akkumulátor került, amely a Lenovo állítása szerint 10 órás üzemidőt tesz lehetővé – tapasztalatunk szerint a 6-7 óra reálisabbnak tűnik.


[+]

A nálunk járt modell egy aranyszínű változat volt, de a gép elérhető lesz ezüstben és feketében is. A készülék összeszerelése példás, a burkolat mindenhol fém, és sehol sem találtunk gyenge pontot, hajékony vagy nagyon kopogós burkolatot. Ugyanakkor, bár az elődhöz képest egy kicsit fogyott a gép, az 1,74 kg-os tömeg már érezhető, és hátizsákban sem fogunk megfeledkezni arról, hogy a gép velünk van. A kijelző üveg előlapja pedig, bár szép és eltünteti a panel káváit, tükröződik, ami nem mindig jön jól. Amiben viszont erős a Yoga 520, az az átalakíthatóság: a dupla forgásponttal rendelkező zsanérok kiválóan teszik a dolgukat.


[+]

A zsanérnak ez a kialakítása azért is szimpatikus, mert amellett, hogy igen egyszerű – tulajdonképpen csak egy-egy plusz csuklót kaptak a zsanérok –, a végeredmény nem foglal sok helyet, illetve nem is sérülékeny. Mindennek köszönhetően nem csoda, hogy sok notebookgyártó nyúl ugyanehhez az eszközhöz, amikor saját átalakítható gépeit tervezi. A megoldás a szokott használati módokat kínálja, azaz a noteszgép és tablet mellett ott a két, leginkább filmezésre, olvasgatásra használható alak is.


[+]

A billentyűzetet illetően hagyományosnak mondható, amerikai kiosztást kaptunk, félmagas Enterrel, és vele összeérő backslash gombbal, ami más, például magyar lokalizációknál a hagyományosabb, duplamagas Enternek adja át a helyet. A gombok nekünk kicsit puhák voltak, de útjuk megfelelő, és maga a billentyűzet is kellően szilárd, ráadásul háttérvilágítása is van. A tapipad jól működött, természetesen a többujjas gesztusokat is kezelve. Ha megfordítjuk a gépet, láthatjuk, hogy nincsenek a bővítést egyszerűvé tevő ajtók, a teljes hátlapot kell leszerelni, ehhez azonban nem elég a csavarok eltávolítása, a burkolatot több rugalmas fül is tartja, így nem lesz egyszerű dolgunk.


[+]


[+]

Az oldalakat végignézve láthatjuk, hogy a Lenovo odafigyelt a csatlakozókra is: a jobb oldalon a bekapcsológomb mellett az SD-kártyaolvasót és egy USB 2.0 kimenetet találunk, amely a gép kikapcsolt állapotában is használható például okostelefonunk töltésére, míg a bal oldalon egy HDMI, egy USB 3.0 és egy USB Type-C kivezetés van. Ide került a kombinált hangcsatlakozó és a táp csatlakozója is.


[+]

Használata közben a Yoga 520 jól teljesített, mind noteszgép, mind táblagép üzemmódban. A vaskos zsanérok jól tartották a kijelzőt, a gép mozgatásához így két kézre van szükség, és várhatóan évek múltával sem válik kotyogóssá egyik csuklópont sem. Az ideálisnál cseppet nagyobb tömeget már említettük, ezen felül azonban nem volt gond a hordozhatósággal. Ami a hűtést illeti, nem neveznénk teljesen némának, de alacsony terhelésen tulajdonképpen alig hallható, csak komolyabb használat során erősödik fel a hangja.

Tapasztalatainkat összefoglalva tehát a Yoga 520 egy ígéretes 2-az-1-ben gépnek tűnik, és ugyan jobban örültünk volna, ha fogy pár dekát és pár millimétert, de még így is jól hordozható maradt. Sajnos a legfontosabb adat, az ár egyelőre még nem ismert – ez a nyár végén várható megjelenéskor derül majd ki.

Azóta történt

Előzmények