Hirdetés

Lenovo IdeaCentre Q180 – szemrevaló HTPC modern belsővel

A Lenovo frissen bejelentett apró számítógépe, az IdeaCentre Q180 elsősorban multimédiás számítógépnek, közismertebb néven HTPC-nek készült, de teljesítménye átlagos otthoni vagy irodai környezetben is elégséges. Színvilága a gyártóra jellemző szürke-fekete kombinációt hozza, formája abszolút minimalista, sík felületek, egyenes vonalak és kerekített sarkok jellemzik. 155 x 192 x 22 mm-es mértét a marketing szerényen úgy jellemezte, mint a világ legkisebb asztalis számítógépét. Ilyen méretekkel ez kérdés, hogy igaz-e (gondolva itt a fit-PC2i-re), de annyi biztos, hogy alig nagyobb, mint egy élére állított novella.


[+]

Belsejében az új Intel Atom D2500-as processzor dolgozik, melynek mindkét magja 1,86 GHz-es órajelen üzemel. Került még bele 4 GB memória, adattárolónak pedig 750 GB-os merevlemez vagy 128 GB-os SSD rendelhető. Az új platform jelenleg csak az 512 MB VRAM-mal felvértezett AMD Radeon HD 6450A jelzésű MXM modullal rendelhető, de később elérhető lesz az Intel GMA 3600-as IGP-vel is (feltéve, ha lesz hozzá valaha hitelesített grafikus driver). Sajnos a platformra jellemző, hogy a dedikált GPU az NM10 vezérlőhídhoz kapcsolódik, ami azt jelenti, hogy csak egyetlen csatorna jut neki a PCI Express 1.1-es vezérlőből, aminek tempója manapság már nem mondható jónak, így ez (főleg a játékokban) nagymértékben visszafoghatja a Radeon valós teljesítményét. A PC-hez tartozik egy opcionálisan kérhető kiegészítőmodul, mely egy kártyaolvasót és egy Blu-ray meghajtót tartalmaz.

Kimenetei között HDMI, VGA és S/PDIF is található, vagyis mindene megvan, ami egy teljes értékű HTPC-től elvárható. Külső adathordozókat USB 2.0-s és 3.0-s portjain fogad, a hálózathoz pedig Gigabit Ethernet csatlakozón, vagy IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi-n kapcsolódhat. Kinézete nem indokolja a rejtegetést, de a megfelelő VESA furatoknál fogva akár a monitor hátához is rögzíthető.

Vételára 349 dollárról indul, ami az ügyes kis távirányító és az egyéb extrák hozzácsapásával könnyen megugorhat.

Előzmények

Hirdetés