Hirdetés

Lencsevégen az Intel LGA2011-es foglalata

A két legnagyobb processzorgyártó a 2011-es évre érdekes fejlesztésekkel készül. Az elmúlt esztendők alatt elmondható volt, hogy a hagyományos értelemben vett asztali piac számottevő szempontnak számított a fejlesztésekben, ennek azonban az új platformok esetében nyoma sincs. Az Intel és az AMD az új rendszereket a mobil- és a szerverpiac igényeinek megfelelően fejleszti, és az asztali termékskála lényegében csak egy köztes réteg lesz, amit valahogyan lefednek majd. A változásnak az a fő oka, hogy az asztali piacon is egyre többen vásárolnak nettopokat vagy LCD-PC-ket, de jelentősen nőtt a Mini-ITX-es és microATX-es alaplappal szerelt számítógépek kereslete is. Természetesen a vásárlók igényei az ATX-es megoldások kárára változnak, és kétségtelen, hogy egy csökkenő eladásokat generáló szegmensre nem éri meg célirányosan platformot tervezni.


Forrás: zol.com.cn

Az Intel terveiről annyit lehetett tudni, hogy az LGA1366-os tokozás mindenképpen leváltásra kerül, ám az új foglalatról csak pletykák voltak. Most azonban feltűnt az első LGA2011-es tokozással szerelt alaplap, ami ha minden igaz, akkor az MSI műhelyéből került ki. A foglalat meglehetősen nagy méreteket ölt, vagyis az Intel azt a döntést hozhatta meg, hogy a szerverek piacára szánt megvalósítást hozza le a csúcskategóriás asztali PC-k számára. Mivel rengeteg érintkezőről van szó, az árazást még csak megtippelni sem merik az érintettek, de valószínűleg minden eddiginél drágább termékek várhatóak. A vezérlő szerepét a képek alapján egyetlen lapka tölti majd be, ami az X68 vagy az X78 nevet kapja majd. Szintén erős a pletyka a PCI Express 3.0 szabvány támogatásáról, amit a 2012-ben megjelenő VGA-k ki is használhatnak, továbbá a tuningról is olyan adatok érkeznek, hogy semmiféle mesterséges korlátozás nem lesz bevetve.


Forrás: zol.com.cn

Az LGA2011-es tokozású processzorok specifikációiról nincs konkrét információ, de feltételezhetően nyolcmagos megoldások lesznek, a lábak számából ítélve pedig a négycsatornás memóriavezérlő sem elképzelhetetlen. Ha az információk helyesek, akkor az Intel és az AMD stratégiája valamilyen szinten eltérő, ami a Sandy Bridge alapján sejthető is volt. Az Intel a január elején megjelent processzorgenerációval az asztali piac felsőkategóriáját is le akarja fedni, így az ennél is gyorsabb, új foglalatba illeszthető megoldások majd 400-500 dolláros árcédulánál vehetik fel a fonalat. Az AMD ezzel szemben a szerverpiacra szánt Bulldozerrel támadja majd a felsőkategóriát is, míg a 250-300 dollárnál olcsóbb asztali megoldásokba a Llano érkezhet. Lényegi eltérés tehát, hogy az Intel továbbra is a processzormag erejét tartja fontosnak, és az IGP teljesítményét másodlagosként kezeli, míg az AMD pont fordítva gondolkodik, és az IGP erejére helyezik a fusionös megoldások esetében a hangsúlyt. Hogy melyik lesz a nyerő stratégia, az még kérdéses, de a nemrég megjelent, Sandy Bridge generációra épülő termékek nem túl nagy százaléka támogat dedikált grafikus vezérlőt, vagyis a gyártók többnyire az olcsón gyártható és visszafogott fogyasztású, rendszerszinten integrált platformokat kedvelik, és számos mobil megoldásnál és LCD-PC-nél nem is adnak lehetőséget egy dedikált VGA alkalmazására. A harc tehát érdekes lesz, hiszen az asztali piacon is egyre inkább a platform fog vívni a platform ellen mindenféle extra kártya lehetősége nélkül.


Forrás: zol.com.cn

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés