Hirdetés

Lemezfeliratozás: a Pioneer is beszáll

A korábbi hírekkel ellentétben nem két, hanem három variánsa is piacra kerülhet márciusban a Pioneer következő generációs DVD-írójának. Az európai piacon kizárólag OEM-változatban, DVR-111 és DVR-111D típusjelzéssel megjelenő írók mellett vélhetően elkészül egy DVR-111L típusú egység is, mely a gyártó kínálatában elsőként támogatja a Yamaha és a Fuji Photo Film Co. által megalkotott LabelFlash lemezfeliratozó eljárást.

A HP által kifejlesztett LighScribe konkurenciájának tekinthető LabelFlash egyelőre kevésbé számít elterjedtnek; a széles körben kapható DVD-írók közül jelenleg jóformán csak a technológia mellett teljes mellszélességgel kiálló NEC ND-4551A típusú egysége támogatja ezt a megoldást. A technológia terjedését némileg gátolja mindazonáltal, hogy a LabelFlash rendszerű lemezek egyelőre csak kevés gyártó kínálatában jelentek meg, igaz ezzel a lemezfeliratozó eljárással elméletileg bármilyen nyers DVD kipingálható az adatot nem tartalmazó felületen.


Jellegzetes, kékes színű LabelFlash-lemez

A japán Buffalo a mai napon máris bejelentette a Pioneer DVR-111L-re épülő DVD-íróját, jóllehet a Pioneer és a Yamaha a CDRlabs információi szerint még nem írta alá a végleges együttműködési megállapodást. Az új írók a hírek szerint csak az OEM-partnerek számára lesznek hozzáférhetők, a végfelhasználói piacra nem kerül belőlük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés