Hirdetés

Frissítés a Leica M8-hoz

A Leica igazgatói, Chris Cheesman és Angela Nicholson elég egyértelmű utalásokat tettek arra, hogy cégük egy digitális távolságmérővel ellátott (digital rangefinder) full frame gép bevezetését tervezi.

Leica M8

Steven Lee, az elnök vezérigazgató hozzá tette: az új, 35mm-es szenzorral megjelenő gépet többek között az M8 utódjának is szánják. A vezető közölte, az újonc ízig-vérig le lesz tesztelve, így akarják elkerülni az M8 piacra kerülését beárnyékoló hibákat (átlagon felüli érzékenység az infravörös fényre, banding (csíkozódás), tükröződés, szellemképek, fehér-egyensúly problémák), melyek miatt Steve Lee 4000 bocsánatkérő levelet volt kénytelen szétküldeni a vevőknek.
Az új modell bemutatását az őszi németországi Photokina idejére tervezi a gyártó.

Leica M8

A Leica egyben bejelentette az M8 frissítését is. A tulajdonosoknak lehetőségük van, hogy 1200 €-ért (~315 000Ft) 2 alkatrészt kicseréltessenek a készülékükben. Az új csendesebb zárszerkezetet már akár 1/4000 sec-os sebességre is képes, valamint az egyedülálló zafír bevonatú LCD még hathatósabb védelmet biztosít a karcokkal szemben. A beavatkozás körülbelül két hetet vesz igénybe, és márciustól lehet igénybe venni.

A jelenlegi és az új zárszerkezet hangja


Az elnök vezérigazgató elmondta az sincs kizárva, hogy később full frame-re cseréljék az M8 érzékelőjét egy hasonló akció keretein belül.

Pár szó a digital rangefinderek világáról


Az első ilyen készülék, R-D1 néven az Epson és a Cosina közreműködéséből született meg 2004-ben majd ezt követte a Leica M8. A különálló keresővel rendelkező kamerákban nincs tükör, ez parallaxis-hibához vezethet (a gép optikája és a kereső nem esik egybe, így (különösen közeli képeknél) a keresőben látott és a CCD-n keletkező kép nem esik egybe). Fejletlenebbek, mint a modern digitális tükörreflexes gépek, valamint drágábbak is. Néhány előnyük miatt mégis kivívták létjogosultságukat a fényképezőgépek piacán. Mivel nincs tükörfelcsapás, így a mechanizmus sokkal halkabb (ez például színházban, hangversenyeken lehet fontos). A kisebb váz praktikusabb, és az objektív is közelebb került az érzékelőhöz (nem kell hely a tükörnek). Ez lehetővé teszi extrém nagylátószögű kiváló minőségű optikák használatát (pl.: Voigtlander 12 mm 121°-os látószöggel).
Néha az SLR-eken nehéz megtalálni a tökéletes kompozíciót markánsabb filterek esetén, mivel az előtét befolyásolja a kereső képét is. A Leica M8-ban ettől nem kell tartani, viszont így elvesztjük azt a mankót, hogy ténylegesen lássuk a fényviszonyokat, és azok alapján állítsuk be az expozíció/vaku erősségét.

Azóta történt

Hirdetés