Hirdetés

Léghokizó robot Raspberry Pi alapokon

A masinát két srác készítette a diplomamunkájuk részeként.

Sokféle projektet meg lehet valósítani egy Raspberry Pi segítségével, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Marasadu név alatt ténykedő felhasználó Redditen megosztott posztja, melyben egy olyan léghokit játszó robotot mutat be, amit az előbb említett egykártyás számítógép vezérel. Az érdekes ketyere születése nem egyszemélyes tervezés eredménye, hiszen az úriembernek akadt egy segítőtársa is a nagyjából 1 évig tartó procedúrában.

(forrás: Marasadu/Trojan Production YouTube) [+]

Magát az asztalt Autodesk Fusion 360-ban dizájnolták, és néhány komponens elkészítéséhez 3D nyomtatóra volt szükség. A rendszer alapját egy Raspberry Pi 4 képezi, míg a korong elütésére használt fogantyút Arduino Micro mikrokontrollerek által dirigált léptetőmotorok mozgatják.


(forrás: Marasadu) [+]

A játéktér fölött egy kamera állomásozik, az teszi lehetővé a korong mozgásának követését valós időben, és a kétfős csapat gépi tanulás közbeiktatásával "tréningezte" a robotot arra, hogy az mindig a lehető legjobb manővert alkalmazza a győzelem érdekében, és úgy fest, hogy ez rendkívül jól sikerült.

Az asztalon helyet kapott még egy Pythonban fejlesztett (egyéni) interfésszel megfejelt, 7 hüvelykes érintőképernyő is, amivel meghatározhatjuk, hogy manuálisan akarjuk irányítani a kart, vagy a gép ellen szeretnénk inkább játszani egy partit – az utóbbi esetben viszont nem árt felkötni a gatyánkat. A kevesebb, mint 1000 dolláros költségből épített, jópofa szerkezetről természetesen készült bemutatóvideó, így a téma iránt érdeklődök működés közben is megcsodálhatják azt.

Azóta történt

Hirdetés