Hirdetés

Lefogyasztott mini merevlemez

A Hitachi Global Storage új, szórakoztatóelektronikai eszközökbe szánt merevlemeze – noha változatlanul 1,8 colos tányérokat tartalmaz – tíz százalékkal soványabb, mint a korábbi Travelstar tárolók. A C4K60 a maga 3780 mm2-es felületével és 46 grammos tömegével jelenleg kategóriájában világcsúcstartó – áll a japán vállalat közleményében.

Az amúgy is apró merevlemezt úgy zsugorította tovább a Hitachi, hogy a hagyományos 50 tűs notebook-csatolót – melyhez közel 5 centiméter széles kábel tartozik – ZIF (Zero Insertion Force) dugaljra cserélte le, mely 40 tűvel kapcsolódik a csupán 22 milliméter széles vezetékhez. A vállalat szerint az új csatlakozónak hála nem csak helyet, de időt és pénzt is spórolhatnak a mobil multimédiás készülékek gyártói, hiszen a ZIF-csatlakozó széles körben használt a szórakoztatóelektronikában.

Az új lemezek 20 és 30 GB kapacitással rendelkeznek, és ezt az adatmennyiséget egyetlen tányéron képesek tárolni – ami a szintén kategóriarekordnak számító négyzetcolonkénti 99,8 gigabites adatsűrűségnek köszönhető. A Hitachi szerint ez a két tárolókapacitás a legkeresettebb a piacon, ezért egyelőre nem is terveznek 60 GB-os merevlemezeket. A Travelstar C4K60-nal felszerelt készülékek idén karácsonyra juthatnak el a boltokba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés