Hirdetés

Leállt a PowerXCell 8i utódjának a fejlesztése

Szomorú hír jelent meg az IBM háza tájáról. David Turek, a vállalat HPC piacért felelős alelnöke a heise online-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy leáll az új generációs PowerXCell processzor fejlesztése, mely a jelenleg is hódító PowerXCell 8i generáció utódja lett volna. Az utóbbi processzor 65 nm-es SOI gyártástechnológiával készül és egy darab PPE (Power Processor Element), valamint nyolc SPE (Synergistic Processing Elements) magot tartalmaz. A 3,2 GHz-es órajelen ketyegő lapkában az utóbbi egységek dupla pontosságú számításokra vannak optimalizálva.


IBM PowerXCell 8i

Az új PowerXCell processzor már 45 nm-es SOI eljárással készült volna, a belső felépítés tekintetében pedig két PPE és 32 darab SPE egység állt a tervekben. Az IBM az előzetesek alkalmával 1 TFLOPS-os teljesítményről beszélt dupla pontosság mellett, amiből látható, hogy rendkívül erős lapka fejlesztését állította le a vállalat. A döntést a nagy kék nem indokolta, de vélhetőleg a pénz van a háttérben. A rendszer sajnos rövidtávon nem termel annyi hasznot, amennyi elvárható lenne, továbbá a termék terjedését nehéz programozhatóság is nagyban nehezíti.

Az új generációs PowerXCell elvesztése természetesen nem jelenti azt, hogy a Cell architektúrát teljesen kukáznák, sőt az IBM szóvivője a fentebb vázolt nyilatkozat után elmondta, hogy a vállalat az igényeknek megfelelően átmenti a rendszer egyes részeit a jövőben megjelenő központi egységekbe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés