Hirdetés

Vélemény: Lassan új értelmet nyer az 1 USD = 1 EUR képlet?

Akik folyamatosan nyomon követik a hardverpiac történéseit, azok minden bizonnyal alaposan ismerik már az 1 USD = 1 EUR képletet, melyet a cégek előszeretettel alkalmaznak az esetek 99%-ban amerikai dollárban megállapított alapárak konvertálásánál. Mindez egyszerűen annyit tesz, hogy egy 100 amerikai dolláros hardver ára Európában 100 euróról indul, vagy indult a közelmúltig, bár néhány kivétel jellemzően szinte mindig akadt.


[+]

Az európai egységes valuta az amerikai dollárhoz képest sokat gyengült az elmúlt bő fél évben, ami lassan odáig fajulhat, hogy rövidesen már a sarki pénzváltóknál is realizálódik az 1 USD = 1 EUR árfolyam. Elsőre még akár azt is gondolhatjuk, hogy a gyártók által már évek óta használt, a vásárlók szemszögéből nem mindig fairnek tűnő konverziós képletnek lesz valódi alapja, és így mindez már semmilyen további hatást nem gyakorol az árakra, de ez sajnos nem így van. Példának okáért itt a GeForce Titan X árazása, melynek 999 amerikai dolláros értékéhez 1026 eurós nettó ajánlott ár társul az eurózónában, ergo az NVIDIA számológépén egy egységnyi amerikai fizetőeszköznél már kevesebbet ér az euró. Egy jó példa a korábbiakra, hogy a 2013 júniusának végén elrajtolt GeForce GTX 760 249 dolláros ára mellé még 199 eurós nettó összeget állapítottak meg. Természetesen nem a Santa Clara-i vállalat az egyetlen aki így kalkulál, hisz többek között a szintén amerikai székhelyű Intel és az AMD is hasonlóan jár el.


[+]

Mindez persze a hazai árakra is hatással van, ugyanakkor esetünkben még számításba kell venni az euró-forint árfolyamot is, ami szemszögünkből nézve szerencsére pozitív irányba mozdult el az elmúlt néhány hónapban.

Azóta történt

Hirdetés